Wczytuję dane...

Współczesne brytfanny

Współczesne brytfanny

W dawniejszym okresie czasu w celu przygotowania dania mięsnego nasze praprababcie i babcie korzystały głównie z piekarników i naczyń w formie gęsiarki, do złudzenia przypominającej dzisiejsze brytfanny. W chwili obecnej producenci tych naczyń oferują do naszej dyspozycji cały szereg różnego rodzaju udogodnień. Współcześnie oferowane brytfanny są naczyniami, które pozwalają na przyrządzenie wielu różnego rodzaju mięs w formie pieczonej, duszonej, zapiekanej czy też smażonej. Naczynie to, bowiem zapewnia swobodne korzystanie z wszystkich powyższych funkcji ułatwiających przygotowanie smacznego dania mięsnego. Decydując się na wybór danego rodzaju naczynia warto jednak pamiętać, że poszczególne rodzaje brytfanny mogą się pomiędzy sobą różnić walorami użytkowymi, wyglądem, materiałem wykonania oraz oczywiście ceną.

 

Brytfanna z żaroodpornego szkła

Chyba jeden z najtańszych materiałów, z jakiego są wykonane i oferowane w sprzedaży tego rodzaju naczynia. Cena takiego naczynia nie przekracza, bowiem ok. 20- 25zł. Zaletą brytfanny wykonanej z żaroodpornego szkła jest jej niesamowicie duża uniwersalność, dzięki której możemy w tym naczyniu szybko przygotować lub tylko podgrzać potrawę. Doskonale nadaje się do pieczenia mięsa i przygotowywania zapiekanek. Pewnym mankamentem zniechęcającym do jej zakupu i skorzystania może być łatwość uszkodzenia oraz możliwość pęknięcia w wyniku nazbyt gwałtownej zmiany temperatury

 

Brytfanna z nieprzywieralną powłoką

Naczynie to jest zazwyczaj wykonane ze stali bądź aluminium powleczonego po wewnętrznej stronie powłoka teflonową zapobiegającą przywieraniu potraw. Pewnym minusem posiadania i korzystania w przypadku tej brytfanny jest łatwa możliwość zarysowania powłoki teflonowej. Po jej zarysowaniu brytfanna traci właściwości antyprzywieralne. Wymaga używania specjalnych akcesoriów kuchennych w celu wyjęcia lub obrócenia przygotowanej w niej potrawy. Cena naczynia ok. 40-50zł.

 

Brytfanna ceramiczna

Dzięki zastosowaniu krzemionki ceramicznej w doskonały sposób umożliwia pieczenie potraw i ciasta. Naczynie łatwe w utrzymaniu w czystości oraz mogące być stosowane do podgrzewania w mikrofalówce. Pewnym drobnym minusem jest zwiększona wrażliwość na uderzenia. Koszt zakupu naczynia ok. 50zł.

 

Brytfanna emaliowana

Dzięki zastosowanym rozwiązaniom, w których użyto rdzenia stalowego lub żeliwnego jest naczyniem, w którym utrzymuje się dość długo ciepło, co pozwalają na gotowanie, pieczenie oraz duszenie potraw. Wierzchnia warstwa emalii umożliwia łatwość utrzymania czystości oraz zwiększoną wytrzymałość naczynia na ścieranie. Należy jednak pamiętać, że emalia jest dość krucha, co ułatwia powstawanie odprysków w wyniku uderzenia. Koszt zakupu ok. 100zł.

 

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą brytfann