Wczytuję dane...

Brokuły z makaronem i anchois!

Przygotowywanie potraw w naczyniu żarodpornym to jeden z wielu sposobów na smaczny obiad czy kolację dla całej rodziny. Dzięki nowoczesnemu silikonowi możliwe jest pieczenie potraw w elastycznych i lekkich naczyniach. Ciężkie, żeliwne i szklane naczynia odchodzą do lamusa. Marka Lekue przygotowała ciekawe naczynia żarodoporne. A my natomiast przedstawiamy przepis na smaczne danie z takiego naczynia.

   

SKŁADNIKI
Danie:
  • 150 g świeżych brokułów (100 g mrożonych)
  • 60 g kolorowego makaronu (8 łyżek)
  • 4-6 koreczków anchois w oliwie
Sos winegret:
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryczka
          
Naczynie żarodporne marki Lekue.
    
PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 minut

  • Włożyć makaron oraz umyte i rozdrobnione brokuły do silikonowego naczynia żaroodpornego. 
  • Dodać 1 szklankę wody, zamknąć i wstawić na 8 minut do kuchenki mikrofalowej ustawionej na moc 800 W.
  • W tym czasie przygotować sos winegret, mieszając oliwę z oliwek z pokrojoną papryczką.
  • Po zakończeniu gotowania pozostawić makaron z brokułami do wystygnięcia. 
  • Przełożyć na talerz, ułożyć na wierzchu anchois i polać sosem winegret.

     

Do wykonania przepisu niezbędne jest naczynie żarodoporne. Znajdziesz je tutaj.

  

Przepis dzięki uprzejmości firmy LeDuvel.