Wczytuję dane...

Wegeburgery z hummusem!

Wegeburgery z hummusem!

Obok tego przepisu nie da się przejść obojętnie. Mnogość składników nie powinna odstraszać. To prawdziwa bomba smaków i stan euforii dla podniebienia. Koszt przygotowania wegeburgerów nie jest duży, a zestaw do burgerów MY BURGER marki Lekue nam pomoże! Z jego pomocą upieczemy bułeczki w silikonowych formach i uformujemy burgery.

        

SKŁADNIKI
Burgery:
  • 2 duże (800 g) upieczone, dokładnie odcedzone bakłażany
  • 1 upieczony pomidor
  • 1 upieczona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 150 g bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
Hummus:
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka zmielonej słodkiej papryki
Dodatki:
  • majonez
  • szczypta posiekanych papryczek chili
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
      
     

 

PRZEPIS
Burgery:
  • Drobno posiekane warzywa wrzucić do głębokiej miski, dodać jajko, bułkę tartą, sezam, kminek i sól. Wszystko dobrze wymieszać.
  • Z powstałej masy ulepić cztery kotlety, pozostawiając miejsce na nadzienie. Uzupełnić je hummusem i oprószyć mąką.
  • Smażyć kotlety na patelni do osiągnięcia zadowalającego koloru. Dodać majonez (przed podaniem wymieszać go z pozostałymi dodatkami).
Hummus:
  • Ugotowaną ciecierzycę miksować z pozostałymi składnikami aż do osiągnięcia konsystencji pasty.
Sugestia:
  • Serwować z pieczywem ciabatta.

    

   

Akcesoria, dzięki którym przygotujesz burgery znajdziesz tutaj.

   

Przepis i zdjęcia dzięki uprzejmości firmy LeDuvel.