Wczytuję dane...
Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Patelnie żeliwne

Patelnie żeliwne są najpopularniejszymi patelniami na świecie i są używane od wieków. Można je spotkać niemal we wszystkich kuchniach, zwłaszcza w kuchniach polskich. Produkty te wykonane są z żeliwa, które jest specjalnym rodzajem metalu odpornego na korozję. Sprawiają, że gotowanie jest łatwe i szybkie. Są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości, dzięki czemu nie będą stanowić problemu w użytkowaniu.

Idealne do głębokiego smażenia

Patelnia żeliwna to doskonały wybór do smażenia w głębokim tłuszczu. Można go stosować na wiele różnych sposobów, ale jego główną zaletą jest to, że jest bardzo wytrzymały i wytrzymuje wysokie temperatury i ciśnienie. Żeliwne patelnie mogą również być używane opiekania, pieczenia, duszenia, gotowania na parze i innych rodzajów gotowania.

Trwałość patelni żeliwnej

Patelnia żeliwna ma największą odporność na uszkodzenia mechaniczne i równomiernie rozprowadza ciepło na całej powierzchni. Rozgrzanie produktu trwa nieco dłużej, ale zapewnia równomierne smażenie lub gotowanie, zachowując przy tym naturalny smak potrawy. Używanie patelni żeliwnych wymaga pewnej siły, ponieważ są one najcięższe ze wszystkich rodzajów naczyń kuchennych. Powłoka jest niezwykle odporna i gwarantuje użytkowanie na całe lata.

Szeroki wybór patelni żeliwnych

Obecnie w naszym sklepie dostępny jest szeroki wybór patelni żeliwnych. Występują w różnych rozmiarach i kształtach. Każdy kształt ma swoje specjalne cechy i zastosowania w zależności, jaki rodzaj posiłku chcesz przygotować.

Jak czyścić patelnię żeliwną?

Czyszczenie żeliwnej patelni jest nieco bardziej skomplikowane niż czyszczenie innych naczyń w kuchni, ale gdy już się do tego przyzwyczaisz, stanie się to bardzo proste. Po użyciu należy ją wyczyścić miękką gąbką i niewielką ilością płynu do mycia naczyń. Dokładnie wypłucz i natychmiast wysusz każdy centymetr patelni. Najważniejszą rzeczą, jakiej należy unikać w przypadku tego typu naczyń, jest pozostawianie ich mokrych.

Uwaga! Poradnik - rodzaje patelni i jaką patelnię wybrać!