Wczytuję dane...

Kamień do pieczenia pizzy – jak go używać i czy warto?

Kamień do pieczenia pizzy – jak go używać i czy warto?

Pizza jest przysmakiem wielu osób! Chociaż zwykle wybieramy się specjalnie do pizzerii, by ją zjeść, albo zamawiamy pizzę do domu, sporo osób wykonuje ją samodzielnie. Jest to bardzo dobry pomysł, ponieważ można wówczas samodzielnie wybrać smaki i dodatki – a gusty pod tym względem są naprawdę różnorodne. Osoby, które lubią piec pizzę w domu powinny się zainteresować specjalnym kamieniem do pieczenia pizzy. Czym jest i czy warto z niego korzystać? Jak go używać? Wyjaśniamy!


Kamień do pieczenia pizzy – opis

Wiemy doskonale, że pizza pieczona w specjalnym, kamiennym piecu jest dużo smaczniejsza niż pieczona w zwykłym, domowym piekarniku. Chociaż mało kto może sobie pozwolić na podobny, kamienny piec, każdy może zakupić specjalny kamień do pizzy, na którym układa się ją przy pieczeniu. Jest to kamienna taca, mieszcząca pizze różnych wielkości. Konkretny produkt można wybrać w zależności od własnych potrzeb – dla smakoszy, którzy chcą najeść się do syta odpowiedni będzie model duży kamienia do pieczenia pizzy, ale coś dla siebie znajdą też osoby, które zadowolą się nieco mniejszą pizzą . Ten drugi model każdemu w zupełności wystarczy!

Jak piec na kamieniu do pizzy?

Kiedy już nabędziemy kamień do pieczenia pizzy, trzeba jeszcze nauczyć się właściwie z niego korzystać. Kamień musi zostać wcześniej dobrze nagrzany – dopiero wówczas układamy na nim pizzę przeznaczoną do upieczenia. Kamień trzeba wkładać do zimnego piekarnika, żeby nagrzał się wraz z nim. Nagrzewać powinien się co najmniej pół godziny, choć lepiej by było potrzymać go wewnątrz godzinę. Nie umieszczamy go oczywiście bezpośrednio na dolnej powierzchni piekarnika! Kamień kładziemy na którymś z poziomów – najlepiej na niskim, ale nie tym najniższym. Kiedy już pizza się upiecze, wyjmujemy tylko ją – sam kamień jest na tyle rozgrzany, że nie powinniśmy po niego sięgać nawet w rękawicach ochronnych. Oczywiście, pojawiły się specjalne rozwiązania, ułatwiające wyjmowanie pizzy – wersja kamienia z dodatkowymi rączkami, dzięki czemu może służyć także jako taca 

Kamień do pieczenia pizzy – zalety

Dlaczego warto korzystać z kamienia do pieczenia pizzy? Czy jej smak na tym zyskuje? Zdecydowanie! Kamień równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu pizza jest doskonale wypieczona w każdym miejscu. W dodatku zyskuje ów szczególny smak, znany z profesjonalnych, kamiennych pieców, obecnych w pizzeriach. Kamień pochłania też wilgoć z ciasta, więc jest ono przyjemnie chrupiące. Samo ciasto mniej też przywiera do kamienia, a sam czas wypiekania jest naprawdę krótki! Kładąc przeznaczoną do upieczenia pizzę na rozgrzanym kamieniu można zabrać się za jej jedzenie już za kilka minut! Pieczenie w wysokiej temperaturze na rozgrzanym kamieniu ma więc wiele zalet!