Wczytuję dane...

Dlaczego nie można myć noży kuchennych w zmywarce?

Wybierając produkty wyposażenia kuchennego kierujemy się tym, aby były dobre jakościowo, trwałe i służyły nam przez długie lata. Z pewnością, produktami najczęściej używanymi w kuchni są noże. Nawet te o najwyższej jakości muszą być odpowiednio pielęgnowane, aby jak najdłużej cieszyły nas swoją niezawodnością. Jedna z tych rzeczy, o których musimy pamiętać to fakt, że noży nie zaleca się myć w zmywarce.

   

Tadeusz Sieradzki – Główny Technolog Gerlach S.A. wyjaśnia dlaczego noży nie powinniśmy myć w zmywarce:

  • Stal nierdzewna

Ostre środki myjące w połączeniu z wysoką temperaturą powodują korozję stali nierdzewnej, czyli utlenianie danego materiału, które prowadzi do zmiany jego struktury oraz właściwości fizycznych i mechanicznych. Proces ten stopniowo obejmuje coraz dalsze części materiału. W związku z tym, że krawędź ostrza jest cienka – jest również bardziej podatna na trwałe uszkodzenia, które następują szybciej w porównaniu z całością powierzchni ostrza. Początkowo, na ostrzu pojawiają się mikrouszkodzenia, które z czasem narastają do widocznych ubytków i wyszczerbień. Proces korozji dotyczy również stalowych rękojeści noży.

  • Rękojeści drewniane

Niezależnie od gatunku drewna z jakiego są wykonane, dłuższy kontakt z wodą w zmywarce powoduje nasiąkanie drewna co prowadzi do pęcznienia rękojeści. Przesiąknięta wodą rękojeść, schnąc odkształca się i pęka. Dodatkowo, środki do mycia stosowane w zmywarkach pogłębiają i przyspieszają ten proces niszcząc strukturę drewna.

  • Rękojeści wykonane z tworzyw sztucznych

Tworzywa sztuczne zbudowane są z tzw. łańcuchów polimerycznych, które składają się z cząsteczek. Łańcuchy, o których mowa decydują o wytrzymałości danego tworzywa. Pod wpływem wysokiej temperatury podczas mycia w zmywarce łańcuchy ulegają przerwaniu, co prowadzi do osłabienia całej rękojeści. Pierwszym widocznym skutkiem może być matowienie rękojeści, a w późniejszym czasie – łuszczenie powłoki. Osłabiona rękojeść jest również podatna na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne jak np. pęknięcie na skutek upadku z niedużej wysokości. 

  • Prawidłowe mycie noży

Należy pamiętać o tym, że nie zostawiamy na ostrzach zaschniętych resztek jedzenia, gdyż zawarte w nich kwasy mogą uszkodzić ostrze. Noże myjemy ciepłą wodą, używając płynu do mycia naczyń oraz miękkiej strony gąbki. Następnie, płuczemy ciepłą wodą i od razu po umyciu wycieramy do sucha miękką ściereczką. Aby nasze noże zachowały ostrość na dłużej, najlepiej przechowywać je w bloku lub na przeznaczonej do tego listwie magnetycznej – tak, aby szczególnie ich ostrza nie stykały się z innymi przedmiotami.

   

Zapraszamy do zapoznania się z naszą rozbudowaną ofertą noży kuchennych.