Wczytuję dane...

Materiał i kształt rękojeści noży

Materiał i kształt rękojeści noży

Oczywiście podstawą wyboru są nasze typowo indywidualne preferencje. Przypatrując się z bliska wielu różnego rodzaju rękojeściom zauważymy, że z całą pewnością nie znajdziemy tu jednego wiodącego lidera, gdyż takiego po prostu nie ma. Praktycznie każdy solidnie wykonany nóż może zostać zwycięzcą.

 

Nóż z drewnianą rękojeścią – ten rodzaj noża od lat cieszy się bez wątpienia największą popularnością, wynika to z zastosowania naturalnego materiału, jakim jest drewno. Minusem może być to, że noże z tego rodzaju rękojeścią nie mogą być wystawiane na zbyt długie oddziaływanie ciepła i wody. Nie zaleca się także mycia noży z drewnianą rękojeścią w zmywarce.

 

Nóż z rękojeścią z tworzywa sztucznego – to nóż ceniony głownie ze względu na znaczną wytrzymałość i łatwość czyszczenia. Rękojeść może być imitacją drewna naturalnego i przybierać różny kształt.

 

Nóż z rękojeścią ze stali – większość tych rękojeści posiada powłokę antypoślizgową, zapewniającą zwiększone bezpieczeństwo podczas jego używania. Rękojeść ta jest bardzo gładka, co zapewnia jej łatwe czyszczenie i zapobieganie rozmnażaniu bakterii.

 

Kształt rękojeści noża – ma bardzo duże znaczenie w trakcie używania noża. Wygodna i odpowiednio wyprofilowana rękojeść jest w stanie zapewnić doskonałą kontrolę nad nożem w trakcie przygotowywania potraw. Ergonomiczna rękojeść to pewność przyjemnej i wygodnej pracy nożem.

 

Szukasz dobrych noży ? Noże kuchenne znajdziesz tutaj, natomiast taktyczne i wojskowe tutaj.