Wczytuję dane...
Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Wyciskacze do czosnku

Odpowiednia prasa do czosnku dla Twoich potrzeb

Prasa do czosnku działa poprzez sprężenie powietrza z poszczególnych ząbków czosnku, w wyniku czego powstaje zmiażdżony czosnek, który można wycisnąć przez otwory w urządzeniu. Wyciskacze do czosnku mają wiele zastosowań - od robienia szybkiego pesto ze świeżym czosnkiem do przygotowywania pysznych czosnkowych sosów lub dipów.

Co to jest prasa do czosnku?

Praska do czosnku to przyrząd kuchenny służący do wyciskania pojedynczych ząbków czosnku. Ogólnie rzecz biorąc dobry wyciskacz do czosnku, składa się z metalowej płyty i pokrywy, i jest zaprojektowana tak, aby umożliwić łatwe zgniatanie i wyciskanie czosnku bez konieczności radzenia sobie z jego papkowatą skórą zewnętrzną.

Kiedy dociskasz czosnek stalowym lub silikonowym narzędziem, powietrze z wnętrza ząbków zostaje wyciśnięte, w wyniku czego powstaje zmiażdżony czosnek. Po zmieleniu ząbków można usunąć zmiażdżony czosnek lub kontynuować naciskanie prasy, aby wycisnąć pozostały płyn. Profesjonalny wyciskacz do czosnku pozwala na przygotowanie różnych przepisów z użyciem zmiażdżonego czosnku, zachowując jego bogaty, czosnkowy smak.


Jakie są rodzaje prasek do czosnku?

Na rynku dostępnych jest wiele różnych typów prasek do czosnku, a to, którą wybierzesz, będzie zależało od tego, jak często planujesz jej używać i jaki rodzaj potrawy planujesz zrobić z wyciśniętym czosnkiem. Na przykład, jeśli chcesz przygotować świeży chleb czosnkowy lub olej z dodatkiem czosnku, musisz wycisnąć ząbki czosnku, aby uzyskać tylko same ząbki, bez żadnych odpadów w postaci papkowatej skórki zewnętrznej.

Z drugiej strony, jeśli robisz dużo dipów lub sosów, to prasa do czosnku, która wyciska skórkę jest mądrzejszą inwestycją. W zależności od potrzeb, możesz wybierać pomiędzy prasami do czosnku, które pozwalają na wyciskanie czosnku z lub bez odpadającej papierowej skórki zewnętrznej. Możesz również wybrać pomiędzy różnymi konstrukcjami - profesjonalnym wyciskaczem do czosnku ze stali nierdzewnej czy silikonową praską do czosnku. Można również znaleźć praski, które pozwalają na rozgniatanie imbiru, goździków, lasek cynamonu lub innych składników.


Jak wybrać odpowiednią dla siebie praskę do czosnku?

Wybór odpowiedniej prasy do czosnku będzie zależał od kilku czynników, takich jak to, jak często planujesz jej używać, ile masz miejsca na blacie i jaki rodzaj jedzenia planujesz zrobić z wyciśniętym czosnkiem. Jeśli robisz dużo świeżego chleba czosnkowego lub pesto, powinieneś poszukać prasy do czosnku, która pozwala łatwo wymienić czosnek bez konieczności radzenia sobie z odpadami papkowatej skórki zewnętrznej. Do tego celu idealnie nadaje się prasa do czosnku, która nie wyciska skórki.