Wczytuję dane...
Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Woki

Patelnia wok do twojej kuchni

Wok to rodzaj naczynia do gotowania, który powstał w Chinach. Charakteryzuje się okrągłym dnem i skośnymi bokami, co pozwala na gromadzenie i zatrzymywanie ciepła. Jest jednym z najbardziej wszechstronnych przyborów kuchennych na świecie. Może być używany do smażenia, smażenia w głębokim tłuszczu, gotowania na parze, duszenia i nie tylko. Jego wszechstronność sprawiła, że stał się ulubieńcem licznych rodzin oraz szefów kuchni na całym świecie!

Dlaczego warto?

Pierwsze pytanie, które przychodzi do głowy, to dlaczego warto? Woki są bardzo wszechstronne i mogą być używane do gotowania wielu różnych rodzajów potraw. Są również niedrogie, łatwe w czyszczeniu i trwałe. Najlepsze jest to, że nie wymaga on żadnych skomplikowanych technik ani specjalnych składników – wystarczy trochę oleju i ciepła! Są idealnym narzędziem do gotowania i sprawiają, że gotowanie staje się dużo łatwiejsze, wygodniejsze i przyjemniejsze dla osób na wszystkich poziomach umiejętności.

Jak smażyć na patelni wok?

Woka można używać do wielu potraw, ale najczęściej używa się go do przyrządzania, które polega na szybkim gotowaniu potraw na dużym ogniu w niewielkiej ilości oleju na dnie patelni. Zawsze należy wstępnie podgrzać patelnię przed dodaniem do niej oleju lub jedzenia. Po rozgrzaniu dodaj olej i poczekaj, aż ponownie się nagrzeje, zanim dodasz jedzenie. Smażąc, chcesz mieć pewność, że składniki są równomiernie rozłożone. Nie należy wkładać zbyt dużo jednego składnika na patelnię i pominąć inne składniki.

Rodzaje patelni wok

Produkty występują w różnych typach i rozmiarach. Niektóre z nich to:

  • Woki ceramiczne wykonane są z materiału ceramicznego z powłoką zapobiegającą przywieraniu, która ułatwia czyszczenie. Można ich używać na kuchence elektrycznej lub nad otwartym ogniem.
  • Stalowy wok wykonany jest ze stali nierdzewnej z powłoką zapobiegającą przywieraniu, która ułatwia czyszczenie i doskonale nadaje się do użytku z kuchenkami gazowymi lub elektrycznymi, a także nad otwartym płomieniem.