Wczytuję dane...
Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Zaparzacze do kawy

Ekspresy do kawy różnią się zasadą działania, funkcjonalnością, a nawet smakiem gotowego napoju. Ekspres do kawy to automatyczne lub półautomatyczne urządzenie do przygotowywania kawy przez zaparzanie. Alternatywnymi metodami parzenia są cezve i jej odmiana elektryczna, prasa francuska, a także wszelkie warianty urządzeń do parzenia kawy metodą przelewową: pourover, chemex, aeropress i syfon. Trudno je jednak zaliczyć do zaparzaczy.

Prototyp zaparzacza do kawy powstał kilkaset lat temu, a na początku XX wieku włoski twórca Bialetti otrzymał patent na własną wersję urządzenia. Głównym materiałem produkcyjnym było aluminium. W XXI wieku urządzenia wykonywane są z aluminium, stali, szkła i materiałów łączonych.

Zasada działania

Aby zrobić kawę, musisz postawić ekspres na źródle ciepła. Po podgrzaniu woda z dolnej komory unosi się i przechodzi przez warstwę mielonej kawy w proszku. Kawa, unosząc się jeszcze wyżej, dociera do końca rurki i trafia do górnego zbiornika, który do tej pory był pusty. Po kilku minutach podgrzewania cała woda przesunie się od dołu do góry, wydobywając smak i aromat z mielonego proszku. Ekspres można zdjąć z ognia i wlać gotowy napój do filiżanek.

Ekspres do kawy gejzer

Zaparzacze do kawy typu gejzer ma składaną konstrukcję. Wlej wodę do dolnego zbiornika, a następnie załóż filtr od góry. Wsyp do niego kawę mieloną. Montujemy blat z pokrywką. Upewnij się, że ogrzewanie jest równomierne i powolne. Jeśli ogień jest zbyt silny, kawa nie będzie smaczna. Wytwarza mocną kawę zbliżoną do jakości espresso, jeśli jej nie przegrzejesz. Nie da się zaparzyć w gejzerze czegoś innego niż zwykła czarna kawa. Zalety to prosta obsługa. Cena. Nie wymaga odkamieniania. Dobra jakość gotowego napoju, wiele osób porównuje go do espresso. Kompaktowy rozmiar - zaparzacz jest łatwy do przechowywania i przenoszenia. Wada to jedna opcja parzenia kawy. Brak tu też wskaźników - stopień przygotowania kawy będziesz musiał określić po dźwięku.

Przelewowy ekspres do kawy, Americano

Zaparzacz do kawy przelewowy od 200 lat jest uznawany za bezawaryjny i uniwersalny. Po podłączeniu ekspresu do sieci woda jest podgrzewana i podawana rurką do filtra, gdzie przesącza się przez zmieloną kawę. Mała prędkość kropelek to gwarancja najlepszej ekstrakcji. Natychmiast po napełnieniu zbiornika-dzbanka na kawę można podawać napój.

Proste urządzenie - prosta obsługa. Algorytm jest jeszcze prostszy niż w przypadku gejzeru. Do zbiornika wlej wodę, do filtra wsyp zmieloną kawę w ilości 2 łyżeczki na 100 ml wody. Następnie włącz urządzenie. Nowoczesne modele posiadają funkcję automatycznego wyłączania i podgrzewania, dzięki czemu gotowa kawa będzie na ciebie czekać tak długo, jak będziesz tego potrzebować. Druga nazwa urządzenia to ekspres do kawy Americano. Pojawił się ze względu na to, że to mieszkańcy USA najczęściej wybierają tego typu ekspres, a także dlatego, że smak gotowej kawy jest zbliżony do klasycznego Americano z ekspresu.

Nowoczesne zaparzacze do kawy przelewowe mają dodatkowe funkcje - Wskaźniki włączenia/wyłączenia. Podgrzewanie pojemnika na kawę. Automatyczny wyłącznik. Niektóre modele mają nawet zegar opóźnionego startu.

Przelewowe ekspresy do kawy mogą być wyposażone w filtr wielokrotnego użytku o długiej żywotności, który trzeba będzie czyścić za każdym razem po zaparzeniu. Inną opcją konfiguracyjną są filtry jednorazowe, można je od razu zutylizować, ale trzeba będzie wydać pieniądze na zakup nowych.

Ekspres do kawy Carob lub ekspres do kawy espresso

Przeznaczony jest do przygotowywania mocnego espresso i napojów na jego bazie. Filtr mieści sporo kawy, od 7 do 12 g. W automatycznych zaparzaczach do kawy może być nie jeden, ale dwa lub więcej filtrów w celu przygotowania wielu filiżanek kawy na raz. Ekspresy do kawy Carob mogą być parowe. W parowym ekspresie do kawy woda jest podgrzewana w bojlerze prawie do wrzenia. Następnie ta wrząca woda przechodzi przez filtr do kawy.

Proste zaparzacze do kawy tego typu, nie są zbyt trudne w obsłudze. Najważniejsze jest, aby nauczyć się prawidłowo ubijać kawę w rożku. Opanowanie w pełni zautomatyzowanego aparatu może zająć dużo czasu ze względu na bogactwo trybów i funkcji. Większość modeli ma urządzenie do spieniania mleka - cappuccinatore. Rozszerza listę możliwych przepisów, dodając do kawowego menu cappuccino, latte, flat white i inne kawowo-mleczne przysmaki.