Wczytuję dane...
Sortuj według:
Wyświetl po produktów

    Noże kuchenne

    Noże kuchenne dla sprawniejszego gotowania

    Nóż kuchenny to niezastąpione narzędzie w każdej kuchni. Jest to pierwsza rzecz, której użyjesz, gdy zaczniesz gotować. Jeśli nóż jest prawidłowo naostrzony, może przeciąć niemal wszystko. Możesz użyć go do krojenia, siekania i krojenia w kostkę. Rodzaj ostrza zależy od Twoich potrzeb, dlatego istnieją różne typy. Dobry kucharz potrzebuje dobrego noża, aby jak najlepiej przyrządzić jedzenie. Dlatego ważne jest, aby mieć dobry produkt, który będzie służył wymaganemu celowi.

    Najpopularniejsze rodzaje

    Kiedy myślisz o nożach kuchennych, pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, jest ten do krojenia jedzenia. Ale istnieje wiele rodzajów noży kuchennych i różne rodzaje zadań, do których są używane. Jednym z najbardziej przydatnych narzędzi jest nóż szefa kuchni. Każdy doświadczony kucharz powie, że jest to absolutnie niezbędny element wyposażenia. Powinien sprawiać wrażenie, jakby był przedłużeniem ręki. Jest idealny do siekania i krojenia w kostkę warzyw, owoców i ziół. Zazwyczaj mają one długość od 8 do 10 cm i zaokrągloną końcówkę. Nie należy go używać do obierania małych warzyw (jest zbyt duży, aby to zrobić dokładnie) i nie należy go używać do krojenia gorącego mięsa.

    Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

    Nóż kuchenny to niezbędne narzędzie w kuchni. Powinieneś poszukać odpowiedniego do swoich potrzeb i przedziału cenowego. Możesz znaleźć je w różnych przedziałach cenowych w zależności od jakości stali użytej do ich produkcji.

    Jak czyścić noże kuchenne?

    Najlepszym sposobem na wyczyszczenie wysokiej jakości noża z naszego sklepu jest umycie go ręcznie wodą z mydłem. Staraj się myć - lub przynajmniej płukać - go natychmiast po użyciu. Zapobiega to zasychaniu jedzenia na ostrzu (ponieważ zaschnięte jedzenie jest znacznie trudniejsze do wyczyszczenia). Powoli i ostrożnie odsuń ostrze od siebie i od opuszków palców. Wytrzyj ostrze do czysta z obu stron za pomocą gąbki lub ściereczki do naczyń, zawsze wycierając je od siebie, aby uniknąć skaleczenia. Jeśli obawiasz się, że się skaleczysz, możesz położyć nóż płasko na blacie i czyścić każdą stronę osobno.