Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Noże ze stali damasceńskiej

Stal damasceńska to materiał znany ludzkości od tysięcy lat. Koniec jej produkcji w XVII wieku nie są do końca znane. Okres jej świetności przypisywany jest na okres średniowiecza, kiedy to każdy rycerz chciał mieć miecz ze stali damasceńskiej. Była najdroższym wtedy materiałem. Jej cechą jest wysoka wytrzymałość i elastyczność jednocześnie co nie cechuje zwykłej stali. Niedawno odkryto w niej nanorurki co tłumaczy wysoką wytrzymałość przy jednoczesnej elastyczności. Normalna stal pęknie przy wyginaniu, stal damasceńska nigdy.

 

Noże ze stali damasceńskiej są wielokrotnie droższe niż ich "zwykłe" odpowiedniki, ale są to noże na lata, których zakup się po prostu opłaca. Używane są przez najlepszych mistrzów kuchni. Warto również wspomnieć, ze pomimo użytku nawet w ciężkich warunkach, noże ze stali damasceńskiej nie szczerbią się i zawsze są ostre.