Ceramika czy teflon, czyli patelnia w kuchni
Ceramika czy teflon, czyli patelnia w kuchni
Patelnia jest jednym z najważniejszych akcesoriów w kuchni. Tyle, ile istnieje jej rodzajów, tyle też jest opinii o nich. Każdy kiedyś będzie zmagał się z dylematem jaką patelnię wybrać, bowiem na rynku kuchennych przyrządów do gotowania dostępnych jest co najmniej kilkanaście jej rodzajów.
Patelnie żeliwne, choć idealne do smażenia ryb i mięs, powoli odchodzą w zapomnienie. Na szczęście mamy dziś do wyboru wiele innego rodzaju i równie dobrej jakości sprzętu kuchennego. Producenci co rusz wprowadzają na rynek inne, nowe, coraz lepsze patelnie- trwalsze, z doskonałych tworzyw, ułatwiające gotowanie. Dziś chciałabym przyjrzeć się dwóm rodzajom patelni- popularnej patelni teflonowej i zyskującej coraz większe uznanie patelni z powłoką ceramiczną.
Teflon to zdecydowanie król w polskich kuchniach, pewnie każdy z nas zaczął przygodę z gotowaniem od zakupu patelni z teflonu. Ten popularny rodzaj powłoki osławiony został przez producentów wielu znanych marek, które szeroko rekomendowały to tworzywo jako nieprzywierające, dające się łatwo wyczyścić i pozwalające na oszczędność czasu i pieniędzy. Mimo że patelnia teflonowa daje się umyć w zmywarce, to wymaga używania sporej ilości tłuszczu do smażenia, co nie jest niestety ani oszczędne, ani zdrowe. Za to dobrej jakości teflon jest dość odporny na szorowanie, używanie różnego rodzaju łopatek, przegrzanie czy przypalenie, które można szybko usunąć. Z patelnią teflonową nie musimy obchodzić się nadto ostrożnie, jest raczej mocna i trwała.
Jeśli chodzi o patelnię ceramiczną, to nie bez kozery zyskuje ona coraz większą rzeszę zwolenników kuchennych eksperymentów. Pokrycie ceramiczne jest bardzo trwałe (orędownicy ceramiki twierdzą nawet, że trwalsze niż teflon), nie wymaga użycia takiej ilości tłuszczu (wystarczy tylko smarowanie jej cienką warstwą papierem lub silikonowym pędzelkiem), a także nie zawiera żadnych substancji szkodliwych, jakie według niektórych zawiera teflon. Niestety, nawet patelnia ceramiczna ma też swoje ‘ale’. Żeby taka patelnia posłużyła nam długo, musimy dość precyzyjnie i naprawdę dobrze się z nią obchodzić. Choć mocna, ceramiczna powłoka nie znosi ostrego traktowania- musimy zapomnieć o zmywarce, ostrych przyrządach kuchennych i zbyt wysokiej temperaturze. Gorącej patelni ceramicznej nigdy nie wkładamy od razu pod zimną wodę, nigdy też nie szorujemy zabrudzeń jakimikolwiek szorstkimi czy twardymi akcesoriami, tylko delikatnie myjemy. Osoby, które używają takich patelni nie radzą także podczas gotowania stukać łopatką o jej brzeg w obawie przed odpryskiem emalii. Wreszcie ceramiczna patelnia jest też sporo droższa niż teflonowa, więc nie każdy może sobie pozwolić na taki zakup.
Podsumowując, przy wyborze odpowiedniej patelni musimy kierować się przede wszystkim własnymi preferencjami i naszym stylem życia. Jeśli mamy dość sporo na głowie, na gotowanie możemy przeznaczyć niewiele wolnego czasu, a nasz budżet jest niewygórowany, warto zdecydować się na patelnię teflonową. Jeśli zaś gotowanie jest naszą pasją, na przyrządzanie potrawy możemy poświęcić więcej wolnego czasu, a jakość kuchennych akcesoriów jest naszym priorytetem, zdecydowanie warto zainwestować w patelnię ceramiczną. Oczywiście, że każda dobrej jakości patelnia, odpowiednio użytkowana, będzie służyła nam przez lata. Jednak zawsze warto wziąć pod uwagę wszystkie ‘za’ i ‘przeciw’ po to, by przyrządzanie posiłków było po prostu przyjemnością.
Te i inne rodzaje patelni znajdziecie w naszym sklepie tutaj.