Wczytuję dane...

Wino to nie tylko dodatek do obiadu...

Enologia to nauka o winie. Dzięki niej możemy dowiedzieć się o wielu właściwościach wina, o których to, na co dzień nie mamy zazwyczaj nazbyt dużego pojęcia. Wino jest z pewnością najzdrowszym alkoholem i jeśli już decydujemy się na jego spożywanie, najrozsądniejszym wyborem będzie dobre, czerwone lub białe wino. Będąc w restauracji czy też jedząc wykwintny obiad we własnym domu, warto w trakcie posiłku popijać wino. Nie tylko, dlatego że potrafi ono ulepszyć posiłek, ale również, dlatego że umiejętnie dobrane wspomoże nasze trawienie. Przykładowo - czerwone wino warto łączyć z serami oraz mięsami, białe natomiast - z owocami morza i rybami. Wino różowe idealnie przełamuje słodycz deserów. Alkohol ten, dzięki dużej zawartości drogocennych flawonoidów, ma właściwości prozdrowotne.

    

   

Przykładowo flawonoidy stymulują pracę układu nerwowego, więc zapobiegają takim chorobom jak Alzheimer czy demencja starcza. Dzięki zawartości tych składników w winie możemy, popijając je, chronić się przed rakiem, cukrzycą czy problemami trawiennymi. Jeżeli liczymy nasze kalorie i unikamy alkoholu, to wino również jest dla nas idealne! Po pierwsze ma niewiele kalorii a po drugie usprawnia metabolizm, pozwalając nam na delektowanie się pysznościami i jednoczesne zachowanie smukłej sylwetki. Warto, więc kupować i delektować się winem na co dzień. Należy jednak pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze - nie należy przesadzać z ilością. W końcu to też alkohol. Po drugie, warto zaopatrzyć się w droższe wino - będzie o wiele bardziej wartościowe dla naszego organizmu niż te z najniższej sklepowej półki. Warto docenić zbawienne dla naszego organizmu właściwości wina.

     

Po akcesoria do wina takie jak korkociągi czy korki zapraszamy tutaj.