Wczytuję dane...

Orientalne smaki na szybko

Orientalne smaki na szybko

Orientalna kuchnia Dalekiego Wschodu od zawsze była popularna w naszym kraju, jednak dawniej była tylko namiastką prawdziwych smaków Azji. Obecnie mamy dostęp do oryginalnych składników, prosto z Chin czy Japonii oraz do naczyń, których do przygotowywania swoich dań używają Azjaci w swoich domach i restauracjach. Jednym z takich naczyń jest popularna patelnia wok. Brzmi bardzo orientalnie, jest to jednak niewymagający sprzęt, który z pewnością spodoba się każdemu. Jest przydatny w kuchni i pozwala zaoszczędzić wiele czasu. Dobry jakościowo wok powinien mieć grube dno i kształt miski. Taki wygląd ułatwia specyficzne gotowanie za pomocą tego naczynia. Wok może być na przykład zastępcą naczynia do gotowania na parze. Wystarczy wlać trochę wody na dno woka, warzywa czy mięso ułożyć na specjalnym koszyczku i gotowe, możemy rozpoczynać gotowanie.

     

     

Dużo częściej jednak woka używa się do smażenia potraw. To naczynie nie wymaga dużej ilości oleju, dzięki temu potrawy przygotowane w ten sposób są lekkostrawne i dietetyczne. W woku można przyrządzać całą potrawę naraz, łącząc od razu mięso z warzywami, jednak należy pamiętać, iż te składniki, które wymagają najdłuższego smażenia, należy kłaść na sam spód. Kolejną zaletą woka jest to, iż bardzo szybko się nagrzewa, dlatego też potrawy z jego wykorzystaniem przyrządza się bardzo szybko. Tradycyjnie na woku przygotowuje się makaron z mięsem i różnymi dodatkami. Inwencja jest tu naprawdę nieskończona - możemy przebierać między wieloma rodzajami mięsa, lub też tworzyć kompozycje wegańskie - z samych warzyw czy też z wykorzystaniem tofu. Mnogość dodatków w stylu azjatyckim pozwala nam na tworzenie wymyślnych dań, które z pewnością zasmakują całej rodzinie i znajomym, którzy nas odwiedzą.

    

Przejrzyj patelnie wok klikając tutaj.