Brokuły z makaronem i anchois!
2015-07-09 17:11:25
Przygotowywanie potraw w naczyniu żarodpornym to jeden z wielu sposobów na smaczny obiad czy kolację dla całej rodziny. Dzięki nowoczesnemu silikonowi możliwe jest pieczenie potraw w elastycznych i lekkich naczyniach. Ciężkie, żeliwne i szklane naczynia odchodzą do lamusa. Marka Lekue przygotowała ciekawe naczynia żarodoporne. A my natomiast przedstawiamy przepis na smaczne danie z takiego naczynia.
SKŁADNIKI
Danie:
- 150 g świeżych brokułów (100 g mrożonych)
- 60 g kolorowego makaronu (8 łyżek)
- 4-6 koreczków anchois w oliwie
Sos winegret:
- oliwa z oliwek
- ostra papryczka
Naczynie żarodporne marki Lekue.
PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 minut
- Włożyć makaron oraz umyte i rozdrobnione brokuły do silikonowego naczynia żaroodpornego.
- Dodać 1 szklankę wody, zamknąć i wstawić na 8 minut do kuchenki mikrofalowej ustawionej na moc 800 W.
- W tym czasie przygotować sos winegret, mieszając oliwę z oliwek z pokrojoną papryczką.
- Po zakończeniu gotowania pozostawić makaron z brokułami do wystygnięcia.
- Przełożyć na talerz, ułożyć na wierzchu anchois i polać sosem winegret.
Do wykonania przepisu niezbędne jest naczynie żarodoporne. Znajdziesz je tutaj.
Przepis dzięki uprzejmości firmy LeDuvel.