Wegeburgery z hummusem!
2015-07-16 15:54:34
Obok tego przepisu nie da się przejść obojętnie. Mnogość składników nie powinna odstraszać. To prawdziwa bomba smaków i stan euforii dla podniebienia. Koszt przygotowania wegeburgerów nie jest duży, a zestaw do burgerów MY BURGER marki Lekue nam pomoże! Z jego pomocą upieczemy bułeczki w silikonowych formach i uformujemy burgery.
SKŁADNIKI
Burgery:
- 2 duże (800 g) upieczone, dokładnie odcedzone bakłażany
- 1 upieczony pomidor
- 1 upieczona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 150 g bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Hummus:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 ząbka czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka zmielonej słodkiej papryki
Dodatki:
- majonez
- szczypta posiekanych papryczek chili
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
PRZEPIS
Burgery:
- Drobno posiekane warzywa wrzucić do głębokiej miski, dodać jajko, bułkę tartą, sezam, kminek i sól. Wszystko dobrze wymieszać.
- Z powstałej masy ulepić cztery kotlety, pozostawiając miejsce na nadzienie. Uzupełnić je hummusem i oprószyć mąką.
- Smażyć kotlety na patelni do osiągnięcia zadowalającego koloru. Dodać majonez (przed podaniem wymieszać go z pozostałymi dodatkami).
Hummus:
- Ugotowaną ciecierzycę miksować z pozostałymi składnikami aż do osiągnięcia konsystencji pasty.
Sugestia:
- Serwować z pieczywem ciabatta.
Akcesoria, dzięki którym przygotujesz burgery znajdziesz tutaj.
Przepis i zdjęcia dzięki uprzejmości firmy LeDuvel.