Przepis na domowe tzatziki
Lekue zaskakuje swoimi produktami. Marka z segmentu premium, która słynie z jakości i innowacyjności to jeden ze skarbów w naszej ofercie. Przedstawiamy przepis na domowe tzatziki, które można zrobić bardzo szybko za pomocą naczynia CHEESE MAKER marki Lekue.
SKŁADNIKI:
- 1 l świeżego mleka
- 500g jogurtu naturalnego
- 40 g świeżego ogórka
- 2 łyżeczki oregano
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
WYKONANIE:
1. Wymieszać mleko z jogurtami w naczyniu CHEESE MAKER Lekue. Podgrzewać w kuchence mikrofalowej ustawionej na pełną moc (800W) około 14 minut. Dokładnie wymieszać łyżką cedzakową. Odczekać około 30 minut.
2. Powstały wywar odcedzić przed polipropylenowe sitko (w zestawie), wygładzić łyżką i przykryty wstawić do lodówki na około 60 minut.
3. Posiekać czosnek i ogórek na jak najdrobniejsze kawałki. Wymieszać wszystko i udekorować oliwą z oliwek. Podawać jako dodatek do pieczywa
To chyba nie jest trudne prawda? :) Tak przygotowane tzatziki to idealny dodatek do kanapek i jako sos do pizzy. Smacznego!
Zdjęcia i przepis dzięki uprzejmości firmy LeDuvel. Przepis do pobrania w formie PDF tutaj.