Wczytuję dane...

Co upiec i w jakiej formie, czyli naczynia do zapiekania.

Co upiec i w jakiej formie, czyli naczynia do zapiekania.

Co upiec i w jakiej formie, czyli naczynia do zapiekania.


                Przygotowywanie posiłków w piekarniku to coraz popularniejszy sposób na przyrządzenie potrawy. Danie to nie tylko robi się praktycznie „samo”, to jeszcze często nie wymaga używania w ogóle tłuszczu. W czym zapiekać i jak? O tym poniżej.

 

                To, w czym będziemy piec w jakichś 90 % zależy od tego, co będziemy piec. Odpowiedni kształt, wielkość, jedno naczynie, a może kilka, wysokość temperatury podana w przepisie- to wszystko decyduje o tym, jakie naczynie wybrać. Niektóre naczynia wymagają wcześniejszego nagrzania piekarnika, inne znowuż zimnego.

 

                Form do pieczenia jest wiele, tworzyw, z których są wykonane, także. Naczynia szklane, metalowe, ceramiczne, silikonowe, blaszane. Na jakie się zdecydować? Tak naprawdę, wszystkie świetnie się sprawdzą. Obecnie trwa fascynacja smakoszy kulinarnych silikonem. I nie ma się co dziwić! Silikon to mój faworyt jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju ciasta, ciasteczka, muffinki i torty. Tylko pierwsze użycie silikonowej formy wymaga lekkiego jej natłuszczenia, kolejne już nie. Wyjmowanie ciasta z silikonu to łatwizna- boki same się wyginają. Do tego przepiękne kolory, które same w sobie są ozdobą, mnogość form i wielkości i łatwość w czyszczeniu czynią z silikonu zdecydowanego lidera. Dobra forma silikonowa jest dość droga, ale warta każdej wydanej złotówki. Pamiętajmy, że kupując takie naczynie warto je „uszczypnąć”. Dobrej jakości silikon jest elastyczny, szybko wraca do swojego kształtu i nie pozostawia białego śladu po szczypnięciu.

 

                Zawodowi kucharze w restauracjach najczęściej używają blaszanych czy stalowych naczyń do pieczenia. Te są bowiem idealne do przygotowywania różnego rodzaju mięs, ryb czy zapiekania warzyw. Forma stalowa jest odporna na wyższe temperatury, dobrze się czyści. Czasem, jeśli jest cieńsza, pod wpływem temperatury może się „odgiąć”, ale szybko po ostygnięciu wraca do swojego kształtu. Można ją wstawiać do rozgrzanego pieca, jest też stosunkowo niedroga.

 

                Na rynku kuchennych akcesoriów występują też naczynia szklane i ceramiczne. Naczynia ceramiczne są świetne do tart, wszelkiego typu zapiekanek i ciast. Łatwo można je umyć także w zmywarce. Danie w naczyniu ceramicznym również bardzo ładnie się prezentuje. Ceramika nie lubi jednak zbyt wysokich temperatur, dlatego nie jest zbyt odpowiednia do mięs. Temperatura nieprzekraczająca 180 stopni C jest dla nich w sam raz. Ceramika jest tez droższa niż naczynie metalowe, ale dobrej jakości będzie warte swoich pieniędzy. Naczynia szklane zaś są odpowiednie do wszelkiego typu mięsnych rolad, zapiekanej czy ziemniaków. Mimo że szkło jest bardzo odporne na wysokie temperatury, naczynie z niego wykonane należy wkładać do zimnego lub letniego piekarnika. Wstawione do bardzo rozgrzanego może bowiem pęknąć.

 

                Warto skorzystać z dostępnego na rynku ogromnego wyboru naczyń do zapiekania i wybrać dla siebie odpowiednie. Pamiętajmy, że potrawy z piekarnika są nie tylko łatwe do przyrządzenia, ale też o wiele zdrowsze.  

Formy do pieczenia różnych rodzajów i rozmiarów znajdziecie w naszym sklepie tutaj.