Przyganiał kocioł garnkowi, czyli w czym ugotować - coś niecoś o garnkach
Przyganiał kocioł garnkowi, czyli w czym ugotować
Kompletując zestaw garnków do gotowania będziemy mieli nie lada dylemat. Decydując się na zakup będziemy zapewne szukać już takich „na lata”. Jak je dobrze wybrać? Rondel, garnek klasyczny, wysoki, płaski, a może szybkowar? Oprócz tego, że są miliony ich rodzajów, wielkości i kolorów, to jeszcze jest wiele materiałów, z których są wykonane. Różnice w cenach także nierzadko są diametralne.
Wśród natłoku wielu sklepów, stoisk i importerów garnków, to jeśli chodzi o zakup tego rodzaju kuchennych przedmiotów, radzę jednak kierować się sprawdzonymi standardami: dobrą, znaną powszechnie marką (najlepiej taką, która specjalizuje się typowo w produkcji garnków, patelni itp.), raczej wyższą ceną od tych pozostałych oraz pozytywnymi opiniami użytkowników. Niestety, w przypadku garnków nie warto zanadto eksperymentować z tanim sprzętem- pozbędziemy się go szybciej, niż nam się wydaje, a jednak co rusz kupowane nowe, tanie garnki dadzą nam w ekonomicznym podsumowaniu całkiem niezłą sumkę wyrzuconą wraz z ich doszczętnie spalonym dnem w błoto. Jest na rynku wiele wiodących marek garnków, patelni i naczyń i są to firmy, które zdecydowanie są liderami jeśli chodzi o jakość. Garnki najlepsze to te z nierdzewnej stali, dobrej firmy, mające specjalne podwójne, a nawet potrójne dno, zapobiegające przypalaniu się potraw oraz przywieraniu dna do płyty indukcyjnej (coraz częściej spotykanej w nowym budownictwie). Jeśli nawet już „uda” nam się coś przypalić, wyczyszczenie takiego garnka to już bajka. Również dania przyrządza się w nich o wiele szybciej. Dobry garnek sprawia, że potrawa zachowuje swój smak i wszystkie wartości odżywcze, zupełnie też inaczej smakuje- spożywając ją nie czujemy metalu na języku, jak się zdarza w przypadku najtańszych garnków. Gotowanie w nich warzyw często nie wymaga wlewania nawet wody, przez co w smaku nie są rozgotowane i wodniste. Garnki wysokiej jakości wyposażone są w mocne, nienagrzewające się rączki oraz ciężkie, szczelne pokrywki. Dodatkowo, przy zakupie takich garnków możemy otrzymać od producenta miły gratis, jak choćby wieloletnią gwarancję jakości czy zestaw przydatnych akcesoriów, takich jak fantastyczna nakładka do gotowania na parze.
Jeśli chodzi o powłokę garnka, nie warto kupować tych emaliowanych albo aluminiowych- spalona potrawa murowana. Garnki ceramiczne czy teflonowe mają podobne właściwości, ale nie są zbyt odporne na zarysowania i odpryski. Najlepszy garnek jest wyposażony w powłokę tytanową- najmocniejszą i wieloletnią, dostosowaną nawet do wysokich temperatur. O garnkach tanich, kupowanych w przypadkowych sklepach albo co gorsza, na bazarach, najlepiej w ogóle zapomnieć- kto ma lub miał taki garnek, ten najlepiej wie, ile trwa np. duszenie mięsa lub szorowanie spalonego spodu. Pamiętajmy, że dobry garnek to nie tylko elegancki wygląd i oszczędność czasu. To przede wszystkim nasze zdrowie.
Najlepsze garnki znajdziesz w naszym sklepie.