Wczytuję dane...

Zdrowe garnki do gotowania - jak wybrać te najlepsze?

Garnki to taki rodzaj naczyń, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Tak naprawdę trudno wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków bez przynajmniej jednego garnka, a najlepiej - kilku. A ponieważ jest to naczynie wykorzystywane w kuchni niemal codziennie, to warto zadbać o to, aby było ono bezpieczne dla naszego zdrowia. Dlatego też warto zdecydować się na garnki, które nie tylko są odporne na działanie wysokich temperatur i odpowiednie dla alergików, ale też nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością i nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Jak zatem wybrać garnki, które będą zdrowe i bezpieczne? W tym przypadku warto zwrócić uwagę na kilka rodzajów garnków.

Zobacz garnki w naszej ofercie

Garnki ceramiczne

Dużą popularnością cieszą się garnki ceramiczne. I jest to bardzo dobry wybór, gdyż ten rodzaj garnków charakteryzuje się dwiema podstawowymi zaletami:

  • nie zmieniają smaku oraz aromatu potraw
  • nie wydzielają substancji toksycznych podczas obróbki cieplnej

Dzięki temu garnki z powłoką ceramiczną świetnie nadają się do przygotowywania posiłków dla osób starszych, dzieci oraz alergików. I co ważne - tego rodzaju garnki mogą być całościowo wykonane z ceramiki lub jedynie pokryte od wewnątrz powłoką ceramiczną.

Garnki wykonane ze stali nierdzewnej

Innym rodzajem garnków spełniającym wszelkie kryteria bezpieczeństwa są garnki wykonane ze stali nierdzewnej. Ich podstawowe zalety to trwałość i wytrzymałość oraz odporność na uszkodzenia, zarysowania czy korozję. Szczególnie ważna jest odporność na zarysowania, gdyż brak powstawania takich zagłębień eliminuje ryzyko namnażania się w nich różnorodnych bakterii. Decydując się na wybór garnków ze stali nierdzewnej warto pamiętać, iż najlepsze są te z oznaczeniem 18/10 (18% chromu oraz 10% niklu). Jednak co ważne - takich garnków powinny unikać osoby uczulone na chrom i nikiel. 

Garnki szklane (żaroodporne)

Garnki szklane są polecane przede wszystkich dla alergików. Ten rodzaj garnków nie zawiera żadnych substancji szkodliwych - w tym między innymi kadmu, chromu bądź niklu. Dodatkowo szkło charakteryzuje się tym, że jest antybakteryjne i antyalergiczne. A dodatkowo łatwo się czyści. Mówiąc o szklanych garnkach trzeba też tu wspomnieć o tym, iż takie garnki nie pochłaniają tłuszczu, zapachu bądź barwników i nie wchodzą w reakcje chemiczne z pożywieniem. Są wykonane ze szkła żaroodpornego, dzięki czemu mogą być używane w piekarniku i na kuchenkach (ale nie na indukcji). 

Garnki emaliowane

Za jedne z najlepszych garnków dla dzieci, osób starszych i alergików uchodzą garnki emaliowane. Emalia używana do pokrywania garnków nie tylko nie tylko nie zawiera pierwiastków metalicznych (które mogą być uczulające), ale też jest szczelna, gładka i bardzo higieniczna. Emalia nie wytwarza niebezpiecznych substancji, nie wchodzi w reakcje z jedzeniem i środkami czystości, a dodatkowo jest odporna na ścieranie. Decydując się na garnki emaliowane trzeba jednak pamiętać o tym, iż zarysowanie lub odprysk emalii wewnątrz naczynia odsłania właściwą blachę, co sprawia, iż garnek przestaje być zdrowy i bezpieczny. W takim przypadku uszkodzone naczynie trzeba wymienić. 

Garnki żeliwne

Garnki żeliwne to naczynia długowieczne, odporne na wszelkie zarysowania i uszkodzenia. Za tak dużą trwałość odpowiada materiał, z którego są one wykonane - a mianowicie wysokowęglowy stop żelaza i węgla. Ale to oczywiście nie jedyna ich zaleta. Garnki żeliwne są także bardzo bezpieczne, gdyż charakteryzują się tym, iż nie wydzielają niebezpiecznych substancji. W tym przypadku najlepiej wybrać garnki czernione, które są wypalane z użyciem tłuszczu. Taka metoda tworzenia garnków sprawia, iż są one w wysokim stopniu odporne na korozję. 

Garnki tytanowe i marmurowe

Mówiąc o garnkach charakteryzujących się wysokim poziomem bezpieczeństwa trzeba też wspomnieć o takich, które posiadają powłokę tytanową lub marmurową. Te pierwsze nie zawierają żadnych substancji szkodliwych (na przykład jakichkolwiek metali ciężkich) i nie wchodzą w reakcje z jedzeniem. Dzięki właściwościom garnków tytanowych można w nich przygotowywać zarówno produkty kwasowe, jak i zasadowe. Dodatkowo garnki tytanowe są odporne na ścieranie i korozję. Podobnie jest w przypadku garnków z powłoką marmurową. Trzeba też tu wspomnieć o tym, iż dwa rodzaje garnków mają podwyższoną odporność na zarysowania. Jednakże - o czym nie wolno zapominać - ewentualne uszkodzenie garnków tytanowych lub marmurowych wpływa na utratę ich podstawowych właściwości.

Garnki silarganowe

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują garnki silarganowe. Silargan to nic innego, jak połączenie stali bezniklowej oraz ceramiki. Takie garnki nie zawierają niklu ani żadnych innych metali ciężkich. Cały proces produkcji garnków silarganowych odbywa się w bardzo ekologicznych warunkach, a same garnki są antyalergiczne i nie wchodzą w reakcje z pożywieniem. Inną cechą charakterystyczną powłoki silarganowej jest to, iż jest ona grubsza i bardziej wytrzymała niż standardowa powłoka ceramiczna. 

Mówiąc o wyborze bezpiecznych garnków trzeba też wspomnieć o tym, jakich garnków trzeba unikać. W tym przypadku warto przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  • unikanie garnków aluminiowych (aluminium nie tylko nie nadaje się do przyrządzania kwaśnych produktów, ale dodatkowo może przenikać do pożywienia)
  • unikanie garnków ze stali nierdzewnej przez osoby uczulone na nikiel (dla wszystkich innych są one bezpieczne)
  • unikanie garnków miedzianych, które nie posiadają odpowiedniej powłoki zabezpieczającej
  • unikanie garnków z powłoką teflonową, która szybko się ściera, a porysowana staje się szkodliwa i niebezpieczna

Stosowanie się do wyżej wymienionych zasad sprawi, iż garnki używane przy przyrządzaniu posiłków będą bardzo bezpieczne i trwałe.