Czosnek - skarbnica witamin.
Do wielu potraw tradycyjnej polskiej kuchni dodajemy czosnek, nie wiedząc nawet o jego właściwościach. Ta wydawać by się mogło stosunkowo dość niepozorna roślina to skarbnica wielu substancji zbawiennych wręcz dla właściwego stanu naszego zdrowia. Komponuje się z wieloma daniami - tymi mięsnymi i tymi rybnymi. Ponadto często używa się go w formie dodatku do przeróżnych dipów czy sosów. W doskonały sposób nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat oraz czyni je jeszcze bardziej wyrazistymi.
Dodatkowo dawniej jak i w obecnym czasie czosnek był i jest powszechnie stosowany, jako antybiotyk. Posiada silne właściwości bakteriobójcze i dlatego obecnie jest tak popularny w medycynie naturalnej, w walce z katarem, przeziębieniem i wieloma innymi dolegliwościami. Ponadto czosnek można stosować w walce zakrzepami, zamiast syntetycznych leków. Czosnek spożywany w dużych ilościach zbawiennie wpływa na układ krążenia, a więc może leczyć miażdżyce, nadciśnienie czy też różne choroby serca. Ponadto usprawnia procesy trawienia - jest, więc idealnym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw. W czosnku możemy znaleźć również wiele przeciwutleniaczy, które są znaną bronią w walce z nowotworami. Ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, czosnku można również używać w walce z trądzikiem.
W połączeniu z innymi składnikami pozwala on na oczyszczenie skóry z bakterii oraz wygładzenie skóry twarzy. Jest też szczególnie przydatny dla osób z cerą naczynkową lub widocznymi żylakami - nakładany na skórę regularnie zmniejsza ich widoczność. Często nie doceniamy czosnku i nie wiemy, że w domu mamy tak drogocenne źródło wielu substancji zdrowotnych. Warto docenić naturalną medycynę!