Jak wybrać deskę do krojenia, która nie stępi noża?
Czy nóż jest narzędziem ważnym jedynie dla kucharza w renomowanej restauracji? Oczywiście, że nie! Na jego dobrym stanie zależy także osobie, która pojawia się w kuchni jedynie po to, aby przygotować szybki posiłek domownikom. To właśnie ostrość noża sprawia, że można sprawnie pokroić warzywa, przygotować mięso do smażenia, obrać owoce ze skórki i pokroić chleb. Nóż dobrze naostrzony wymaga też mniejszej siły fizycznej podczas jego używania, a co za tym idzie – jest bezpieczniejszy niż narzędzie tępe.
Niestety, raz naostrzony nóż nie musi nam wcale służyć przez długi czas. Niejednokrotnie okazuje się, że jest w stanie stępić się niemal natychmiast po wykonaniu tej czynności. Gdy ma to miejsce, zwykle jesteśmy przekonani, że winny jest niesolidny producent i niskiej jakości materiał, z jakiego nóź został wykonany. Tymczasem okazuje się, że winna potrafi być deska do krojenia. Jeśli jest nieodpowiednio dobrana, potrafi trwale uszkodzić nawet najwyższej jakości nóż.
Zobacz nasza ofertę desek do krojenia
Choć więc kupując deskę kuchenną zwracamy uwagę przede wszystkim na jej estetykę, powinniśmy mieć na uwadze to, że nie jest to jej najważniejszy atrybut. Owszem, ważna jest stylistyka, w jakiej jest utrzymana. Dobrze jest jednak mieć na uwadze i to, że podczas krojenia ostrze noża kilkaset razy dziennie uderza o deskę. Cienka krawędź tnąca jest narażona na różnego rodzaju deformacje, którym przecież, wybierając odpowiednią deskę do krojenia, jesteśmy w stanie przeciwstawić. Opcji wartych analizy jest co najmniej kilka.
Po pierwsze – szkło (deski szklane)
Ich niebanalny wygląd przyczynia się do tego, że szklane deski do krojenia cieszą się dużą popularnością. Za ich zakupem przemawiają także typowe dla desek szklanych właściwości higieniczne. Niestety, trudno mówić o nich jako o rozwiązaniach idealnych. Deski szklane są w stanie szybko stępić nawet narzędzia najwyższej klasy. Owszem, szkło hartowane jest znane z tego, że jest bezpieczne w użytkowaniu. Można też liczyć na jego odporność na zarysowania. Okazuje się jednak, że jest zbyt twarde dla noży i jest w stanie poważnie je uszkodzić już podczas pierwszego krojenia. Korzystanie ze szklanej deski ma jeszcze jedną wadę. Szkło charakteryzuje się wyjątkową gładkością, a co za tym idzie, większość krojonych produktów ślizga się po nim. Nie podnosi to poziomu bezpieczeństwa podczas ich krojenia.
Po drugie – marmur, granit i kamień (deski marmurowe, granitowe i kamienne)
Jeśli zależy nam na desce o ekskluzywnym wyglądzie, ta wykonana z kamienia z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę. Jej znakiem rozpoznawczym jest piękny, minimalistyczny wygląd, zachwycają jednak również widoczne na niej naturalne wzory. Podobnie jak deska szklana, również kamienna deska do krojenia ma kilka niedoskonałości. I w tym wypadku najpoważniejszym problemem jest twardość, która jest w stanie szybko i skutecznie stępić każdy nóż. Warto pamiętać też o tym, że kamienna powierzchnia odznacza się porowatością. Podczas krojenia można więc odnosić wrażenie, że piłuje się ostrzem po jej powierzchni. Deski kamienne nie są też w stanie amortyzować uderzeń ostrza noża.
Po trzecie – bambus (deski bambusowe)
Bambusowe deski do krojenia są hitem kilku ostatnich lat. Są mocne i trwałe, a przy tym mają ciekawy wygląd. Niestety, po raz kolejny trwałość jest ich jedynie pozornym atutem. Prowadzi do stępienia noży i stanowi zagrożenie nawet, jeśli te pochodzą z kolekcji najbardziej znanych producentów. Krojenie może być zresztą niebezpieczne nie tylko dla noża, ale również dla samej deski, która potrafi się dość szybko wypaczać. Trudno też mówić o tym, że same wilgotne środowisko jest dla niej sprzyjające. Nie mija wiele czasu, a w strukturze bambusowej deski do krojenia pojawiają się szpary i wykrzywienia. Te zmniejszają jej atrakcyjność wizualną, a jednocześnie przyczyniają się do tego, że w desce zaczynają kryć się resztki jedzenia. Utrzymanie w czystości deski bambusowej staje się z czasem wyjątkowo trudnym zadaniem.
Po czwarte – tworzywa sztuczne (deski z tworzywa / syntetyczne)
Systematycznie rośnie liczba tworzyw sztucznych, które z powodzeniem mogą zostać wykorzystane w kuchni. W sprzedaży coraz częściej pojawiają się więc deski wykonane z polipropylenu, polietylenu oraz butadienu. Deski z tworzyw sztucznych ciekawie się prezentują, często zachwycają przy tym niebanalną kolorystyką. Po raz kolejny mamy jednak do czynienia z rozwiązaniami, które nie są obojętne dla noży wykorzystywanych do krojenia. Te najtańsze charakteryzują się nie tylko twardością, ale i włóknistością i już po krótkim czasie zmuszają do wymiany noża na nowy. Problem jest znacznie mniejszy w przypadku droższych desek do krojenia, ich wysoka cena sprawia jednak, że potencjalni kupujący sięgają po nie niechętnie i tylko w ostateczności.
Po piąte – kompozyty (deski kompozytowe)
Kompozyty są połączeniem drewna, włókien oraz żywic – zarówno kauczukowych, jak i fenolowych. Cieszą się dużą popularnością wśród kupujących, bo nie tylko pięknie się prezentują, ale i zachwycają szeregiem innych właściwości. Producenci desek do krojenia coraz częściej zastępują więc nimi modele drewniane, a klienci nie narzekają na nowy trend zachwyceni elegancją tego rodzaju rozwiązań oraz ich elastycznością. Deski kompozytowe, podobnie jak modele szklane i kamienne, są wyjątkowo trwałe. Ich duża wytrzymałość nie jest jednak powiązana z twardością, dzięki czemu ryzyko stępienia noża podczas krojenia jest niewielkie. Jakby tego było mało, mamy do czynienia z rozwiązaniami antybakteryjnymi, które można łatwo utrzymać w czystości. Jedyną przeszkodą sprawiającą, że nie cieszą się tak dużą popularnością, jakiej moglibyśmy oczekiwać, jest więc ich dość wysoka cena.
Po szóste – drewno (deski drewniane)
Drewniane deski do krojenia różnią się między sobą. Ich producenci wykorzystują do ich produkcji różne gatunki drewna, a każdy z nich ma swoją specyfikę. Najczęściej pojawiającymi się są klon, orzech i buk, choć dużym zainteresowaniem cieszą się też deski do krojenia z drewna egzotycznego. O tym, czy deska będzie budzić zadowolenie korzystającej z niej osoby przesądza przede wszystkim jej trwałość. Nie bez znaczenia jest jednak również porowatość, bo duże pory utrudniają utrzymanie jej w czystości. Bez względu na rodzaj deski można mieć też pewność, że nie będzie ona wpływać niekorzystnie na stan noża wykorzystywanego podczas krojenia. Wynika to przede wszystkim z tego, że drewno jest materiałem na tyle miękkim, że nawet częste korzystanie z noża nie degraduje jego ostrza.