Wczytuję dane...

Instrukcja Obsługi Zestaw diamentowych ostrzałek do noży LANSKY LKDMD

Instrukcja Obsługi Zestaw diamentowych ostrzałek do noży LANSKY LKDMD

 

1. Mocowanie ostrza

W pierwszej kolejności należy poluzować frontową śrubę zacisku (za pomocą śrubokrętu lub monety) do mocowania noża, dostosowując ją do grubości ostrza. Umieść nóż w zacisku tak, aby ostrze znajdowało się od frontu, a zacisk trzymał jego środek. Następnie należy delikatnie dokręcić śrubę frontową oraz zablokować nóż w zacisku poprzez dokręcenie tylnej śruby palcami.

 

UWAGA: W przypadku bardzo cienkich ostrzy, należy je umieścić we wcięciu zacisku. Noże o grubszych ostrzach należy umieścić w głębi zacisku.

 

2. Mocowanie ostrzałki: 

 

Należy umieścić pręt prowadzący w otworze, znajdującym się w obudowie ostrzałki, w taki sposób aby pręt i ostrzałka były w jednej linii. Śrubę dociskową, służącą do mocowania pręta i znajdującą się na ostrzałce należy delikatnie dokręcić palcami. Należy się upewnić, czy pręt jest w jednej linii z ostrzałką.

 

3. Ostrzenie: ryzyko skaleczenia. 

 

Zaczynając od ostrzałki gruboziarnistej (coarse), wsuń pręt do wybranego otworu. W przypadku zestawu Lansky Arkansas Stone Kit: nanieś kilka kropel smaru na kamień ostrzałki. Preferowany sposób ostrzenia to rozpoczęcie od punktu A i przesunięcie w stronę punktu B. Następnie należy unieść kamień i powrócić do punktu C, przesuwając ostrzałkę do punktu D, potem unieść ją i przejść do punktu E (i tak dalej). (patrz rysunek po lewej). Podczas ostrzenia pręt prowadzący powinien być oparty o dolną część otworu. Następnie obróć nóż i zacisk i powtórz całą czynność, pod tym samym kątem. Proces ostrzenia należy powtórzyć, używając ostrza średniego i gładkiego, utrzymując ten sam kąt ostrzenia. W przypadku zestawu Lansky Arkansas Stone Kit: podczas procesu ostrzenia należy używać oleju smarującego. W trakcie ostrzenia można zauważyć, że kamień będzie stawiał coraz mniejszy opór. Oznacza to, ż w porach znajdują się opiłki, co obniża wydajność ostrzałki. Nałożenie kilku kropel oleju zapobiega temu zjawisku. Olej sprawia, że opiłki unoszą się i można je zetrzeć za pomocą szmatki. Nie wolno stosować oleju w przypadku ostrzałek diamentowych Lansky: ostrzałki diamentowe należy czyścić wodą, a opiłki usuwać za pomocą szmatki. Przed kolejnym użyciem ostrzałki muszą być suche. 

 

4. Kąty ostrzenia 

 

17 stopni Ostry kąt polecany dla brzytw, ostrza typu X-Acto lub podobnych narzędzi. Ostrze jest wtedy bardzo ostre, ale jednocześnie kruche.

20 stopni Kąt często stosowany w przypadku ostrz wysokiej jakości. Zapewnia idealna ostrość dla tego typu noży. Idealny dla noży kuchennych.

25 stopni Kąt polecany dla większości noży, które mają mieć ostre i jednocześnie odporne ostrze. Polecany dla noży myśliwskich i turystycznych.

30 stopni Kąt odpowiedni dla wymagających narzędzi do cięcia kartonu, drutów bądź wykładziny