Wczytuję dane...

Poznaj przydatne akcesoria do przyrządzania dań z ziemniaków!

Poznaj przydatne akcesoria do przyrządzania dań z ziemniaków!

W polskiej kuchni ziemniaki stanowią podstawę bardzo wielu dań. Najczęściej spożywamy je jako dodatek do obiadu – ugotowane w wodzie, w postaci frytek lub pieczonych talarków. Te tanie warzywa są także składnikiem wielu ulubionych potraw takich jak zupy, sałatki, pyzy, kopytka, czy placki ziemniaczane. Mówiąc wprost – bez ziemniaków trudno sobie wyobrazić obiad w polskim domu, dlatego warto mieć w kuchni narzędzia, które pomagają z nich wyczarować najróżniejsze dania.

Dlaczego tak chętnie jemy ziemniaki?

 
Ziemniaki są składnikiem jadłospisu mieszkańców wielu krajów, jednak w Polsce jadamy je wyjątkowo często. Przede wszystkim dlatego, że w naszym kraju panują idealne warunki do ich uprawy i że jest to jedno z niewielu warzyw, które doskonale smakuje przez cały rok, także zimą. Ziemniaki są bardzo tanie i uniwersalne – można z nich przyrządzić dziesiątki różnych dań, dlatego trudno się nimi znudzić. Wbrew obiegowej opinii są niskokaloryczne – jeśli zjemy ich 100 g bez dodatków, dostarczymy organizmowi zaledwie 77 kcal. Przy okazji także przyjmiemy sporą dawkę wartościowych witamin – niepozorne bulwy zawierają bowiem dużo potasu oraz witaminy C, której jest w nich więcej niż w jabłkach.

Narzędzia do obróbki ziemniaków, które przydadzą Ci się w kuchni

 
Z kartfoli możesz wyczarować wiele smacznych potraw, ale wcześniej musisz je poddać obróbce. Poznaj sprytne akcesoria, które pomogą Ci obrać, pokroić, utrzeć oraz ubić ziemniaki szybko, sprawnie i efektownie!

Jak ułatwić sobie obieranie ziemniaków?

 
Ziemniak to jedno z niewielu warzyw, które jemy wyłącznie po obróbce termicznej. W postaci surowej kartofle są po prostu niesmaczne i mogą powodować problemy trawienne. Zwykle także należy je obrać ze skórki – w łupinkach przyrządza się głównie ziemniaki w mundurkach i piecze się je w ognisku. Niestety obieranie ziemniaków jest czasochłonne i dość trudne. Chodzi bowiem o to, by po pozbyciu się skórki pozostała idealnie okrągła i zgrabna bulwa bez czarnych oczek i innych defektów.

Jeżeli chcesz sobie ułatwić to zadanie, zainwestuj w dobry obierak do ziemniaków. My polecamy ten marki Victorinox. Ta szwajcarska firma słynie z produkcji najlepszych na świecie scyzoryków, jednak jej obieraki do warzyw okazują się równie niezawodne i pewnie dlatego są tak chętnie kupowane przez turystów odwiedzających ten przepiękny alpejski kraj. Obieraczki w charakterystycznym czerwonym kolorze można kupić w niemal każdym pamiątkarskim sklepie w Szwajcarii. Możesz je także zamówić online w Ostrym Sklepie – naprawdę warto!

Praska do ziemniaków – niezbędna nie tylko do purée!

 
Puszyste i delikatne purée z ziemniaków idealnie komponuje się ze sztuką mięsa, tradycyjnym polskim schabowym i kapustą zasmażaną, czy usmażoną na złoto rybą. Do jego przygotowania wystarczy dobry tłuczek, albo bardziej nowoczesna praska do ziemniaków. Oba narzędzia pozwalają w kilka chwil zamienić ugotowane kartofle w aksamitną i lekką jak puch masę. Nieco większa prasa do rozgniatania ziemniaków np. Pato Gefu przyda się natomiast każdemu miłośnikowi tradycyjnych polskich pyz i kopytek. W obu przypadkach do ich przyrządzenia potrzebne są ugotowane i rozgniecione na gładką masę kartofle.

Jak szybko pokroić ziemniaki w kostkę lub talarki?

 
Do wielu dań ziemniaki trzeba pokroić w mniejsze kawałki np. w kostkę. Możesz to zrobić nożem, ale nie mając wprawy w manipulowaniu tym narzędziem, zajmie ci to mnóstwo czasu i raczej nie masz co liczyć na to, że pokrojone elementy będą idealnie równe. Na szczęście producenci akcesoriów kuchennych pomyśleli o rozwiązaniu i tego problemu, proponując nam proste i genialne narzędzia: tarki do ziemniaków. Do wyboru są różne modele – Pato Gefu  pozwala błyskawicznie pokroić kartofle w cienkie talarki (idealne do zapiekanek), natomiast tarka Rustica Gefu  pomoże Ci zamienić ziemniaki i inne warzywa korzeniowe w drobne, równe kosteczki do sałatki.

A czym utrzeć ziemniaki do placków po zbójnicku?
Jeżeli jesteś fanem placków ziemniaczanych, przyda Ci się do kompletu jeszcze jedna specjalna tarka o drobnych oczkach – dzięki niej szybko utrzesz twarde, surowe bulwy. Zanim z powstałej masy zaczniesz przyrządzać ciasto, odciśnij dokładnie sok za pomocą specjalnego worka z bawełny. Dopiero potem dodaj do masy mąkę, cebulkę i jajka.

 
Obróbka ziemniaków nie musi być trudna, jeśli użyjesz do tego dobrej jakości narzędzi. Wybieraj te wysokiej jakości, wykonane ze szlachetnej stali nierdzewnej, dzięki czemu posłużą Ci przez wiele lat.