Cena:
1849,00
PLN
Kanetsune Minamo-kaze Nóż uniwersalny 13,5 cmPoręczny nóż kuchenny, szczególnie praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki w kostkę, krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży. Dane techniczne:Ostrze - stal nierdzewna ZA-18 Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu. Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji. Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych. Stal ZA-18 to jedna z japońskich stali nierdzewnych, która jest stosowana w produkcji wysokiej jakości noży kuchennych. Jest to stal o wysokiej zawartości węgla oraz chromu i molibdenu, co czyni ją bardzo odporną na korozję oraz nadaje jej wysoką twardość. Stal ZA-18 jest stosunkowo trudna do kucia i szlifowania, co wpływa na jej cenę, ale zapewnia trwałość i długą żywotność noża. Noże wykonane z tej stali są bardzo ostre i precyzyjne w cięciu, a ich wytrzymałość i odporność na korozję sprawia, że są one idealne do codziennego użytku w kuchni. Skład stali:Węgiel: 0,95-1,20 % Kanetsune jest marką założoną w 1964 roku która specjalizuje się w tworzeniu serii noży w oparciu o kooperacje z najlepszymi rzemieślnikami w Seki. Dzięki wielowiekowej tradycji regionu istnieje wiele warsztatów głęboko wyspecjalizowanych w pojedynczych procesach produkcji noży począwszy od kowali, szlifierzy, stolarzy którzy wykonują oraz osadzają gotowe ostrza w rękojeściach. Według etosu marki najlepsze noże mogą powstać tylko, gdy każdy etap zostanie wykonany przez mistrza swojego fachu. Poprzez drobiazgową kontrolę jakości do sprzedaży trafiają tylko dopracowane noże. Niewiele firm osiąga tak wysoki poziom produktów w całej swojej ofercie.
|