-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Kanetsugu
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Cena:
654,16
PLN



Nóż Kanetsugu SAIUN Santoku 170 mm
Jedno z najbardziej charakterystycznych japońskich ostrzy. Santoku to odpowiednik europejskiego noża Szefa kuchni czyli bardzo wszechstronna klinga. Posiada charakterystyczny, nisko osadzony czubek i mocno wygiętą w łuk część grzbietową. Bardziej płaskie niż w nożu Szefa kuchni ostrze sprzyja szatkowaniu, siekaniu i krojeniu warzyw. Ale niech nikogo nie zmyli ten wygląd. Santoku w równym stopniu można wykorzystać w kuchni wegańskiej czy wegetariańskiej jak i przy krojeniu mięsa, wędlin albo ryb. Szeroka klinga Santoku pozwala na przenoszenie pokrojonych produktów wprost do garnka lub na patelnię.
Cechy charakterystyczne.Seria noży SAIUN marki Kanetsugu charakteryzuje się stonowaną ale przyciągającą uwagę stylistyką. Wzór damasceński na klindze, składający się z 32 warstw stali zakutej na rdzeniu ze stopu VG-10, to coś co uwielbiają pasjonaci japońskich noży. Do tego ostrze zahartowane do 61 HRC w specjalnym procesie „sub-zero-treatment” oznaczającym bardzo szybkie schłodzenie klingi do temperatury – 70 stopni Celsjusa podczas obróbki termicznej noży. Dzięki temu ostrza z serii SAIUN mają większą agresywność cięcia i dłużej trzymają ostrość.
Rzadko spotykanym wykończeniem noży, a zastosowanym w serii SAIUN, jest Hamaguri, czyli tak zwana „krawędź muszli”. Jest to uwypuklenie profilu klingi nadając mu kształt morskich muszli . Ta trudna obróbka jest stosowana między innymi w mieczach samurajskich i ma na celu wzmocnienie kuchennego ostrza oraz obniżenie jego kruchości, dostosowanie do japońskich technik krojenia, zredukowanie przywierania do klingi krojonych produktów.
Przepiękna rękojeść z czarnej micarty została ozdobiona dwoma nitami i przyciągającym wzrok czerwonym pierścieniem. Wykonana w zachodniej stylistyce, ręcznie polerowana, posiada świetny i ergonomiczny chwyt zapewniający wyśmienitą kontrolę ostrza podczas krojenia. Do tego micarta jest materiałem antybakteryjnym, odpornym na wilgoć i łatwym w utrzymaniu w czystości. A wieńczący je metalowy pierścień zapobiega osadzaniu się krojonych produktów i ułatwia mycie noży.
Dane techniczne:Typ stali: VG-10 |