-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Kanetsugu
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Cena:
389,00
PLN



Nóż Kanetsugu SAIUN Utility 120 mm
Nóż typu Utility jest ostrzem uzupełniającym kolekcję każdego miłośnika gotowania. Swoim wyglądem przypomina nóż Szefa kuchni. Jego długość nie przekracza 150 mm a zastosowanie jest bardzo uniwersalne. Wąska klinga pozwala na swobodne manewrowanie ostrzem podczas wykrawania, obierania czy krojenia produktów o niewielkich rozmiarach. Nóż Utility świetnie sobie radzi zarówno z mięsem jak i rybami czy warzywami. Często zamiast sięgać po duży nóż Szefa bierzemy właśnie ostrze typu Utility aby sprawnie pokroić pomidora, jajko czy kawałek sera. Ze względu na jego wymiary nie poszatkujemy kapusty ani nie rozkroimy dyni ale za to świetnie sobie poradzi zresztą produktów, które zwykle wybieramy przygotowując sobie np. kanapkę. Utility obok noża szefa kuchni jest najczęściej wybieranym ostrzem.
Cechy charakterystyczne.Seria noży SAIUN marki Kanetsugu charakteryzuje się stonowaną ale przyciągającą uwagę stylistyką. Wzór damasceński na klindze, składający się z 32 warstw stali zakutej na rdzeniu ze stopu VG-10, to coś co uwielbiają pasjonaci japońskich noży. Do tego ostrze zahartowane do 61 HRC w specjalnym procesie „sub-zero-treatment” oznaczającym bardzo szybkie schłodzenie klingi do temperatury – 70 stopni Celsjusa podczas obróbki termicznej noży. Dzięki temu ostrza z serii SAIUN mają większą agresywność cięcia i dłużej trzymają ostrość.
Rzadko spotykanym wykończeniem noży, a zastosowanym w serii SAIUN, jest Hamaguri, czyli tak zwana „krawędź muszli”. Jest to uwypuklenie profilu klingi nadając mu kształt morskich muszli . Ta trudna obróbka jest stosowana między innymi w mieczach samurajskich i ma na celu wzmocnienie kuchennego ostrza oraz obniżenie jego kruchości, dostosowanie do japońskich technik krojenia, zredukowanie przywierania do klingi krojonych produktów.
Przepiękna rękojeść z czarnej micarty została ozdobiona dwoma nitami i przyciągającym wzrok czerwonym pierścieniem. Wykonana w zachodniej stylistyce, ręcznie polerowana, posiada świetny i ergonomiczny chwyt zapewniający wyśmienitą kontrolę ostrza podczas krojenia. Do tego micarta jest materiałem antybakteryjnym, odpornym na wilgoć i łatwym w utrzymaniu w czystości. A wieńczący je metalowy pierścień zapobiega osadzaniu się krojonych produktów i ułatwia mycie noży.
Dane techniczne:Typ stali: VG-10 |