Wczytuję dane...

Wybór noży kuchennych - jakie wybrać, aby nie żałować?

Przy zakupie noży kuchennych warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii. Dlaczego? Otóż zwrócenie uwagi na kilka istotnych szczegółów i detali sprawi, iż komplet noży posłuży przez wiele lat. Zatem co jest ważne przy zakupie tego elementu wyposażenia każdej kuchni?

Dobre noże to podstawa wyposażenia każdej kuchni

Nóż to taki element wyposażenia kuchni, bez którego nie może obejść się żaden kucharz - i to zarówno profesjonalista, jak i amator. Nie dziwi zatem fakt, iż podczas wymieniania najbardziej potrzebnych akcesoriów kuchennych niemal zawsze na pierwszym miejscu znajduje się właśnie nóż. I nie ma w tym żadnego przypadku, gdyż bez dobrego i ostrego noża przyrządzenie jakiejkolwiek potrawy jest wyjątkowo trudne, a nawet niewykonalne. Potwierdzi to każdy kucharz - zarówno zawodowiec pracujący w profesjonalnej kuchni, jak i amator domowych posiłków, który gotuje jedynie dla siebie i swojej rodziny. Z drugiej strony trzeba tu podkreślić także to, iż nie tylko od samego posiadania noża, ale też jego jakości zależy to, czy przygotowywanie posiłków będzie kojarzyło się z przyjemnością, czy też jedynie ze stresem i frustracją. Wszak nikogo nie trzeba przekonywać, iż dobry i profesjonalny nóż to nie tylko większa frajda z przyrządzania potraw, ale też możliwość szybszego i dokładniejszego ich przygotowywania. Na szczęście dostępność do profesjonalnych noży jest bardzo duża, więc każdy może taki zestaw zakupić. Z drugiej strony - wybór jest tak duży, iż sporo osób może mieć problem z podjęciem decyzji ile i jakie noże zakupić. Dlatego też przed ostatecznym wyborem warto zastanowić się, ile noży i o jakim przeznaczeniu jest nam rzeczywiście niezbędnych.

Dobór noży do konkretnych potrzeb

Każdy dobry kucharz potwierdzi, iż noże to jego wizytówka. Dlatego też każdy przedstawiciel tego zawodu posiada swój własny komplet - bez względu na to, gdzie obecnie pracuje. Co więcej - jeżeli kucharz przychodzi do nowej restauracji, to bardzo często pojawia się w niej ze swoimi nożami. To tylko pokazuje, że takie noże to swego rodzaju symbol. Jednak warto tutaj wspomnieć też o tym, iż każdy taki zawodowy kucharz ma swoje ulubione noże. I ta zasada jest niezwykle ważna w kontekście zakupu niezbędnego zestawu noży. Dlaczego? Otóż mówi o tym, iż każdy nóż - nawet ten najbardziej uniwersalny - warto dopasować do swoich potrzeb. W praktyce oznacza to zakup jedynie takich noży, które będą rzeczywiście potrzebne. Jeżeli osoba nie lubi i nie jada ryb, to nóż do ich filetowania może okazać się zupełnie zbędnym wydatkiem. I analogicznie - jeżeli częstymi składnikami posiłków są warzywa i różne rodzaje pieczywa, to zakup noża przeznaczonego do ich krojenia jest absolutnie konieczny. Zatem jedna z podstawowych zasad kupowania noży jest taka, aby ich wybór odnosić do swoich indywidualnych potrzeb. Wtedy można mieć pewność, iż taki nóż okaże się naprawdę potrzebny i przydatny.

Dobre noże kuchenne - jaka powinna być ich cena?

Wiele osób uważa, iż tylko drogie rzeczy mogą być naprawdę dobre. Nic bardziej mylnego - ta zasada została już wielokrotnie obalona. I jak się okazuje, nie ma też zastosowania w przypadku noży. Oczywiście na rynku są dostępne noże, które kosztują nawet kilka tysięcy złotych. Ale czy są dużo lepsze od tych, które kosztują zdecydowanie mniej? O ile w przypadku noży profesjonalnych można mówić o tym, iż cena w dużej mierze decyduje o jakości, o tyle w przypadku noży do domowego zastosowania nie ma to już tak dużego znaczenia. Dlatego też w wielu przypadkach nie warto przepłacać, a przy wyborze noży czy ostrzałek to nie cena powinna być ostatecznym kryterium. Tutaj warto kierować się złotym środkiem - nie kupujmy najtańszych zestawów (bo one często faktycznie są słabszej jakości), ale też nie zaciągajmy kredytu na zakup kilku noży do kuchni. Tym bardziej, iż wiele znanych i uznanych firm (których produkty niewiele różnią się od tych profesjonalnych) oferuje noże za naprawdę przystępną cenę.

Na co zwracać uwagę podczas zakupu noży kuchennych?

Dobry nóż można już rozpoznać na etapie zakupu. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka szczegółów, aby mieć pewność, iż taki zakup będzie rzeczywiście udany. Dlatego też już wtedy warto zwrócić uwagę na następujące kwestie:

twardość ostrza, gdyż to właśnie ta cecha decyduje o tym, na jak długi okres posłuży nam dany nóż (przyjmuje się, iż solidny i dobry nóż powinien charakteryzować się twardością powyżej 50 HRC)elastyczność, która nie powinna być zbyt duża (jeżeli nóż się wygina - co świadczy o zbyt dużej elastyczności - to jego używanie może być niewygodne i bardzo problematyczne)ostrość ostrza - praca z nożem nie powinna wymagać używania dużej siły (ostrość noża najlepiej przetestować na twardym warzywie)Dodatkowo podczas testowania noża trzeba też sprawdzić, czy jest on odpowiednio wyważony, a jego uchwyt dobrze leży w ręce. Jest to niezwykle istotne z punktu widzenia wygody i ergonomii pracy. Dlatego też dobry nóż powinien posiadać antypoślizgową rękojeść, która dodatkowo musi być dobrze wyprofilowana oraz zabezpieczona mechanizmem uniemożliwiającym skaleczenie.

Noże kuchenne - z jakiego materiału powinny być wykonane?

Ważnym kryterium wyboru noży kuchennych powinien być materiał, z którego są one wykonane. W tym przypadku polecanych jest kilka tworzyw. Jednym z nich jest stal nierdzewna, która jest uważana za jeden z najbardziej wytrzymałych i odpornych na uszkodzenia materiałów. Kupując takie noże można mieć pewność, iż posłużą one przez wiele lat. Nieco mniej trwała jest stal węglowa, która - w odróżnieniu od nierdzewnej - jest jednak podatna na korozję. Jednak i na to jest skuteczny sposób, gdyż producenci noży ze stali węglowej często powlekają je specjalną warstwą ochronną, której podstawowym zadaniem jest właśnie ochrona przed korozją, ścieraniem się i pękaniem. Taki zabieg w znaczący sposób wydłuża żywotność noży.

Oprócz noży ze stali nierdzewnej dużą popularnością w ciągu kilku ostatnich lat zaczynają się cieszyć także noże ceramiczne. W tym przypadku dużą zaletą jest to, iż takie noże nie wchodzą w reakcje z żywnością, nie korodują, nie wymagają specjalnej pielęgnacji, a do tego charakteryzują się dużą ostrością (i to przez wiele lat). Jednak decydując się na takie noże trzeba też pamiętać o tym, iż są one bardziej kruche i bardziej podatne na uszkodzenia niż noże wykonane ze stali. Są również sztywniejsze, co dla niektórych także może być pewnym mankamentem.

Zestaw noży niezbędny w każdej kuchni

Każdy kucharz powinien dobierać noże do swoich potrzeb i upodobań - to nie ulega wątpliwości. Jednak jest kilka takich noży, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Wśród nich trzeba wymienić:

nóż szefa kuchni, czyli najbardziej podstawowy i uniwersalny model, który przyda się każdemu kucharzowi (zarówno temu początkującemu, jak i bardziej zaawansowanemu); taki nóż ma długie i zwężające się ku wierzchołkowi ostrze, dzięki czemu można nim pokroić i posiekać bardzo dużo produktów

nóż santoku, który pochodzi z kuchni japońskiej, ale świetnie sprawdzi się także w tej europejskiej; zaletą tego noża jest duża uniwersalność, która sprawia, iż można nim pokroić zarówno mięso czy ryby, jak i różnorodne owoce lub warzywa

nóż do chleba, który jest skonstruowany w taki sposób, aby poradzić sobie z nawet najbardziej chrupiącą skórką; jego cechą charakterystyczną jest długie i ząbkowane ostrze, które umożliwia pokroić kromki chleba w taki sposób, aby były równe i nieposzarpane.

Nóż do mięsa, który posiada długie i dosyć cienkie ostrze

Nóż do warzyw, który charakteryzuje się krótkim i szerokim ostrzem (takie ostrze umożliwi nie tylko szybkie krojenie warzyw lub owoców, ale także ich precyzyjne obieranie - bez konieczności wbijania się głęboko pod skórkę)

tasak, który umożliwi szybkie i bardzo precyzyjne krojenie lub siekanie produktów spożywczych

nóż do filetowania, który jest niezbędny zwłaszcza w kuchni miłośników ryb; taki nóż posiada długie i elastyczne ostrze, które umożliwia wykrojenie estetycznych filetów z każdej ryby

Powyższa lista nie wyczerpuje listy noży potrzebnych w kuchni. Jednak tak jak było już wspomniane - każda osoba powinna dobierać noże do swoich potrzeb. Wtedy powstanie praktyczny i funkcjonalny zestaw, który będzie wykorzystywany do przygotowywania posiłków.

Nóż to taki element wyposażenia kuchni, bez którego trudno sobie wyobrazić codzienne przygotowywanie posiłków. Na rynku dostępnych jest tak dużo rodzajów noży, iż łatwo się w tym pogubić. Jeżeli jednak będziemy trzymać się kilku podstawowych zasad, to skompletujemy zestaw, który nie tylko sprawdzi się w codziennych pracach kuchennych, ale także posłuży nam przez długi okres czasu.