Wczytuję dane...

Rodzaje japońskich noży kuchennych

Rodzaje japońskich noży kuchennych

Umiejętny dobór japońskiego noża kuchennego będzie w stanie zapewnić dużo łatwiejsze i prostsze przygotowanie wybranego dania. W zależności od potrzeby do naszej dyspozycji są oferowane poniższe rodzaje noży kuchennych.

 

Nóż Santoku – jeden z noży będących doskonałym odzwierciedleniem tradycyjnego noża szefa kuchni. Jest to nóż z kategorii noży wielofunkcyjnych, doskonale sprawdzający się w większości prac kuchennych. Nóż ten może zostać wykorzystany w jednakowo równym stopniu do krojenia, szatkowania jak też plastrowania. Szerokie ostrze i poręczna rękojeść noża sprawia, że Santoku staje się jednym z coraz popularniejszych noży wśród większości europejskich kucharzy.

 

Nóż Gyuto – jest to doskonałego rodzaju nóż wielofunkcyjny, którego kształt bazuje w bardzo dużej mierze na tradycyjnym europejskim nożu szefa kuchni. Nóż ten nadaje się doskonale zarówno do krojenia mięsa, jego filetowania jak też szatkowania. Inna nazwa tego noża to Wa-Gyuto.

 

Nóż uniwersalny – jak już jego sama nazwa może na to wskazywać jest to rodzaj noża wykorzystywanego w większości prac wykonywanych w kuchni. Nóż ten doskonale się sprawdzi podczas szatkowania i krojenia zarówno warzyw jak i ryb czy też drobnych kawałków mięsa.

 

Nóż Usuba – jest nożem posiadającym obustronne ostrze. W swoim wyglądzie przypomina on nieco popularny nóż tasak, jednak cienkie ostrze noża przyczynia się do tego, że w wyśmienity sposób nadaje się on do krojenia i siekania warzyw i owoców.

 

Nóż Sujihiki – rodzaj noża w typowym stylu zachodnim będącym doskonałego rodzaju odpowiednikiem Yanagiby. Jego długie i wyjątkowo ostre i wąskie ostrze doskonale nadaje się nie tylko do krojenia, ale również do plastrowania i filetowania. 

 

Nóż Nakiri – jest jednym z najbardziej typowych noży japońskich przypominających w swoim wyglądzie tasak. Jego walorem jest cienkie ostrze umożliwiające idealne wręcz krojenie i siekanie wielu różnego rodzaju warzyw.

 

Nóż Yanagiba – jest podstawowego rodzaju nożem wykorzystywanym przez prawdziwych mistrzów sushi. Kształt jego ostrza pozwala na idealne wręcz krojenie i plastrowanie sushi.

 

Nóż Deba – jest rodzajem noża posiadającego ciężkie, grube ostrze, co pozwala na wykorzystywanie tego noża w krojeniu lub odcinaniu dużych powierzchni. Deba doskonale się sprawdza przy filetowaniu i oprawianiu ryb.

 

Nóż Ai Deba – w swoim kształcie przypomina oczywiście inne rodzaje noży Deba. Drobną różnice stanowi jego cieńsze ostrze, jednak przeznaczenie noża jest podobne jak innych noży z tej kategorii.

 

Nóż Kamagata–Usuba – jest jednym z wielofunkcyjnych noży, który w swoim kształcie może nieco przypominać nóż Santoku. Szerokie ostrze i odpowiednio dopasowane rozmiary noża czynią z niego bardzo praktyczny i wyjątkowo poręczny uniwersalny nóż kuchenny.

 

Nóż Takobiki – jest wyjątkowo długim nożem posiadającym prostokątne zakończenie ostrza, dzięki czemu idealnie nadaje się do oprawiania i krojenia ośmiornic oraz przygotowywania sashimi.

 

Nóż Mukimono – jeden z japońskich rodzajów noży wykorzystywanych do tworzenia oryginalnych dekoracji.

  

Rewelacyjne noże kuchenne Mcusta Zanmai znajdziesz tutaj.