Wczytuję dane...

Cena:
2359,00 PLN

Model: KC-853

Kod producenta: KC-853

Realizacja zamówienia: 3 dni Dowiedz się więcej

podany czas dotyczy czasu do wysyłki. dodatkowo dochodzi czas doręczenia około :

 

kurier GLS (14.90 zł) - 1 dzień roboczy

kurier GLS pobranie (18.90 zł) - 1 dzień roboczy

pocztex 48  (15 zł) - 2 dni robocze

pocztex 48  pobranie (19 zł) - 2 dni robocze

paczkomaty  (9.90 zł) - 1 dzień roboczy (zdarzają się doręczenia w sobotę)

 

Dla zamówień powyżej 300 zł - dostawa GRATIS

Koszt wysyłki: Wysyłka gratis!

Zwrot do 14 dni
Możliwość odbioru osobistego
Szybka dostawa

Kanetsune Minamo-kaze Nóż Santoku 18 cm

Wielofunkcyjny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść np. do sałatki. Doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.

Dane techniczne:

Ostrze - stal nierdzewna ZA-18
Rękojeść - czerwone drewno pakka
Twardość - 60-61 HRC
Długość całkowita - 32,5 cm
Długość ostrza - 18,0 cm
Szerokość klingi - 4,7 cm
Grubość klingi - 1,6 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 140 g

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.

Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.

Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.

Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.

Stal ZA-18 to jedna z japońskich stali nierdzewnych, która jest stosowana w produkcji wysokiej jakości noży kuchennych. Jest to stal o wysokiej zawartości węgla oraz chromu i molibdenu, co czyni ją bardzo odporną na korozję oraz nadaje jej wysoką twardość. Stal ZA-18 jest stosunkowo trudna do kucia i szlifowania, co wpływa na jej cenę, ale zapewnia trwałość i długą żywotność noża. Noże wykonane z tej stali są bardzo ostre i precyzyjne w cięciu, a ich wytrzymałość i odporność na korozję sprawia, że są one idealne do codziennego użytku w kuchni.

Skład stali:

Węgiel: 0,95-1,20 %
Chrom:17,00-18,00 %
Molibden: 1,00-1,50 %
Kobalt: 1,80 %
Wanad: 0,10-0,25 %
Mangan: 0,00-1,00 %
Krzem: 0,00-1,00 %
Fosfor: 0,04 %
Siarka: 0,03 %

Kanetsune

Kanetsune jest marką założoną w 1964 roku która specjalizuje się w tworzeniu serii noży w oparciu o kooperacje z najlepszymi rzemieślnikami w Seki. Dzięki wielowiekowej tradycji regionu istnieje wiele warsztatów głęboko wyspecjalizowanych w pojedynczych procesach produkcji noży począwszy od kowali, szlifierzy, stolarzy którzy wykonują oraz osadzają gotowe ostrza w rękojeściach.

Według etosu marki najlepsze noże mogą powstać tylko, gdy każdy etap zostanie wykonany przez mistrza swojego fachu. Poprzez drobiazgową kontrolę jakości do sprzedaży trafiają tylko dopracowane noże. Niewiele firm osiąga tak wysoki poziom produktów w całej swojej ofercie.