Szwedzki nóż kuchenny z wysuwanym uchwytem o wysokiej jakości w kolorach inspirowanych polowaniami.
Konstrukcja ostrza i rękojeści idealnie nadaje się do bezpiecznej i wydajnej pracy w różnych warunkach atmosferycznych podczas polowania przez cały rok.
Sztywne ostrze o długości 146 mm i grubości 2,4 mm zapewnia wytrzymałość i stabilność przy każdym cięciu.
Ostrze jest wykonane ze szwedzkiej stali nierdzewnej pochodzącej z recyklingu, co zapewnia doskonałą precyzję i minimalne psucie się mięsa.
Ergonomicznie ukształtowana rękojeść TPE z osłoną na palce i wytrawioną powierzchnią zapewnia antypoślizgowość.
Polimerowa obudowa w kolorze oliwkowym z praktycznymi otworami skierowanymi w prawo ułatwia odprowadzanie wody i jest bardzo łatwa do spłukania.
Nóż pewnie trzyma się w etui dzięki systemowi blokady.
Etui wyposażone jest w otwór do zawieszenia lub zamocowania smyczy oraz praktyczny uchwyt do przenoszenia na końcu etui.
Szwedzka stal nierdzewna
Ostrza Hunting Set wykonane są z tych samych wysokiej jakości stopów stali nożowej, które są używane w naszej produkcji od lat i dziesięcioleci. Nie jest to nowa stal ani nowy dostawca, ani też „recykling” nie jest nowy. Naszym wyborem było użycie trwałych materiałów, które stanowią mniejsze obciążenie dla środowiska. Zastosowana stal różni się od innych tajną obróbką cieplną polegającą na hartowaniu kriogenicznym. Jest to proces wykorzystujący bardzo niskie temperatury, znacznie poniżej zera. Stal hartowana jest chłodzona natychmiast po hartowaniu w bardzo niskich temperaturach. Dlatego ostrza są głęboko zamrożone, aby zmaksymalizować najlepszą możliwą wydajność, jaką może osiągnąć stal.
Ostrza noża wykonano z połączenia szwedzkiej stali nierdzewnej sandvik 12C27 i 14C28N, hartowanej do HRC 56-58,5. Charakteryzują się ekstremalną wytrzymałością, długą żywotnością i bardzo dużą odpornością na wilgoć, która w przeciwnym razie może powodować korozję ostrza. Szwedzka stal nierdzewna z recyklingu pozostaje ostra znacznie dłużej niż stal węglowa, jest znacznie mniej podatna na rdzę i łatwa w utrzymaniu. Zawsze jednak dobrze jest wyrobić sobie nawyk płukania ostrza pod bieżącą gorącą wodą, najlepiej z łagodnym roztworem mydła, po użyciu noża.