Bezglutenowa pizza z matą Lekue!
2015-07-03 14:30:36
Podstawą każdej pizzy jest pyszne ciasto - w tym przypadku bezglutenowe. Bezglutenowa moda dopadła również fanów pizzy, którym wychodzimy na przeciw i doradzamy jak przygotować bezglutenowe ciasto do pizzy.
Składniki:
- 1 szklanka + 3 łyżki mąki sojowej
- 1,25 filiżanki mąki gryczanej
- 1/3 filiżanki mąki ryżowej
- 2 łyżki rozgniecionych nasion lnu
- 1,25 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 4 g świeżych drożdży

Przepis:
- W naczyniu BREAD MAKER Lekue lub dużej misce umieścić wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem oliwy, którą należy dodać po wymieszaniu pozostałych. Ugniatać ciasto około 15 minut. Można rozłożyć ten proces w czasie i ugniatać ciasto 4-5 razy w odstępach 15-minutowych w ciągu 1 godziny. Uformować ciasto w kulę, przykryć ściereczką i odłożyć na 60 minut (lub włożyć na noc do lodówki).
- Rozprowadzić mąkę na blacie i używając wałka lub samych dłoni uformować z ciasta prostokąt. Umieścić ciasto na MACIE DO PIZZY Lekue i ponownie przykryć.
- Aby uzyskać pizzę na cienkim cieście, umieścić na nim składniki od razu i włożyć matę z przygotowaną pizzą do piekarnika. Jeśli ciasto ma być grube, odczekać aż zwiększy objętość (około 2 godzin, zależnie od temperatury w pomieszczeniu). Piekarnik rozgrzaćwcześniej do 220°C (góra/dół z włączonym termoobiegiem). Umieścić matę z pizzą na kratownicy na środkowym poziomie piekarnika.
- Po umieszczeniu pizzy w piekarniku zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec około 20 minut. Używając rękawic żaroodpornych, wyjąć kratownicę z pizzą z piekarnika. Pozostawić na ok. 5 minut, aby ostygła.
Następnie włóż matę z pizzą do piekarnika, a w międzyczasie wybierz film dla siebie i znajomych! ;)
Przepis dzięki uprzejmości firmy LeDuvel.