Wczytuję dane...

Bezglutenowa pizza z matą Lekue!

Podstawą każdej pizzy jest pyszne ciasto - w tym przypadku bezglutenowe. Bezglutenowa moda dopadła również fanów pizzy, którym wychodzimy na przeciw i doradzamy jak przygotować bezglutenowe ciasto do pizzy.

   

Składniki:

  • 1 szklanka + 3 łyżki mąki sojowej
  • 1,25 filiżanki mąki gryczanej
  • 1/3 filiżanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki rozgniecionych nasion lnu
  • 1,25 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 g świeżych drożdży
    
    
Przepis:
  1. W naczyniu BREAD MAKER Lekue lub dużej misce umieścić wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem oliwy, którą należy dodać po wymieszaniu pozostałych. Ugniatać ciasto około 15 minut. Można rozłożyć ten proces w czasie i ugniatać ciasto 4-5 razy w odstępach 15-minutowych w ciągu 1 godziny. Uformować ciasto w kulę, przykryć ściereczką i odłożyć na 60 minut (lub włożyć na noc do lodówki).
  2. Rozprowadzić mąkę na blacie i używając wałka lub samych dłoni uformować z ciasta prostokąt. Umieścić ciasto na MACIE DO PIZZY Lekue i ponownie przykryć.
  3. Aby uzyskać pizzę na cienkim cieście, umieścić na nim składniki od razu i włożyć matę z przygotowaną pizzą do piekarnika. Jeśli ciasto ma być grube, odczekać aż zwiększy objętość (około 2 godzin, zależnie od temperatury w pomieszczeniu). Piekarnik rozgrzaćwcześniej do 220°C (góra/dół z włączonym termoobiegiem). Umieścić matę z pizzą na kratownicy na środkowym poziomie piekarnika.
  4. Po umieszczeniu pizzy w piekarniku zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec około 20 minut. Używając rękawic żaroodpornych, wyjąć kratownicę z pizzą z piekarnika. Pozostawić na ok. 5 minut, aby ostygła.

     

     

Następnie włóż matę z pizzą do piekarnika, a w międzyczasie wybierz film dla siebie i znajomych! ;)

    

Przepis dzięki uprzejmości firmy LeDuvel.