Cena:
198,99
PLN
Deska do krojenia HINOKI KM-TU39 390x200x20 mm
Wymiary: Długość: 390 mm Szerokość: 200 mm Grubość: 20 mm Waga: 790 g
MADE IN JAPAN
Boki: powłoka silikonowa
Drewno cyprysu japońskiego, zwane HINOKI, od lat jest wykorzystywane w japońskiej kuchni przy serwowaniu potraw i krojeniu. Urzeka przepięknym, naturalnym usłojeniem oraz charakterystycznym, intensywnym zapachem. Wielu producentów korzysta z walorów HINOKI przy produkcji desek kuchennych do krojenia. Tak jest też w przypadku DAIWA Industry Co.
Oprócz walorów estetycznych drewno HINOKI ma też niezaprzeczalne zalety techniczne. Dzięki swojej strukturze nie tępi szybko noży kuchennych, jak to ma miejsce w przypadku plastikowych desek. Dlatego zalecane jest przy korzystaniu z prawdziwych japońskich ostrzy. Nie jest to najtwardsze drewno na świecie ale wystarczające do wykorzystania w kuchni. Naturalne oleje cyprysu japońskiego mają silne właściwości antybakteryjne. Wykonane z jednego kawałka drewna deski mogą być wykorzystane zarówno przy krojeniu warzyw jak i mięsa oraz ryb. Pamiętać jednak należy aby po krojeniu spłukać letnią wodą z powierzchni deski pozostałości naturalnego białka z produktu. Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych zapachów na desce.
Deski HINOKI są bardzo sprężyste i przejmują energię uderzenia noża. Dzięki temu ręka o wiele mniej się męczy podczas krojenia. Są też niezwykle lekkie i z ogromną łatwością można nimi operować w kuchni. Wrzucenie pokrojonych produktów z deski wprost do garnka czy na patelnię to dziecinnie prosta sprawa. Tak jak wszystkie drewniane deski, tak i HINOKI myjemy ręcznie, delikatnymi detergentami i miękką gąbką lub ściereczką. Deski nie moczymy w wodzie a po umyciu wycieramy do sucha. Zapobiegnie to wnikaniu wilgoci w strukturę drewna i późniejszym, możliwym deformacjom. Boki deski są zabezpieczone cienką powłoką silikonową utrudniającą wnikanie wilgoci w wewnętrzną strukturę drewna. Czasami na powierzchni deski może pojawić się naturalny olej drewna cyprysu. Aby się go pozbyć wystarczy miejsce delikatnie przetrzeć ściereczką zwilżoną w alkoholu. Deska do krojenia o doskonałej teksturze, która gwarantuje ostre cięcia, ułatwiając pracę z nożami. Zapewnia stabilność, przez co pomaga uniknąć przesuwania się po niej produktów spożywczych. Posiada drobne, ścisłe linie słojów na drewnie, dzięki czemu jest odporna na zarysowania i wodę.
Aby zwiększyć stabilność deski na blacie należy podłożyć pod nią matę zapobiegającą ślizganiu się, wilgotną ściereczkę albo wilgotny ręcznik papierowy.
Ze względu na materiał deski, jakim jest naturalne drewno, istnieje możliwość pojawienia się lepkiej żywicy. Nie stanowi ona zagrożenia dla organizmu, należy ją zmyć alkoholem lub ciepłą wodą.
Uwaga: ・Nie używać deski do innych celów. |