Wczytuję dane...

Cena:
649,00 PLN

Model: HSET2

Kod producenta: HSET2

Gwarancja: 2 lata

Realizacja zamówienia: 1 dni Dowiedz się więcej

podany czas dotyczy czasu do wysyłki. dodatkowo dochodzi czas doręczenia około :

 

kurier GLS (14.90 zł) - 1 dzień roboczy

kurier GLS pobranie (18.90 zł) - 1 dzień roboczy

pocztex 48  (15 zł) - 2 dni robocze

pocztex 48  pobranie (19 zł) - 2 dni robocze

paczkomaty  (9.90 zł) - 1 dzień roboczy (zdarzają się doręczenia w sobotę)

 

Dla zamówień powyżej 300 zł - dostawa GRATIS

Koszt wysyłki: Wysyłka gratis!

Zwrot do 14 dni
Możliwość odbioru osobistego
Szybka dostawa

Noże z serii Haiku ORIGINAL zostały wykonane ze stali chromowo-molibdenowej i zahartowane do 59 HRC. Piękna rękojeść z drewna honoki dopełnia minimalistyczną stylistykę

Zestaw 2 noży Haiku ORIGINAL Gyuto 200 mm + Yobocho 150 mm

 

Nóż Gyuto czyli nóż Szefa kuchni to najbardziej wszechstronne ostrze stosowane zarówno w profesjonalnej jak i domowej kuchni. Na przestrzeni stuleci jego kształt ewoluował by w XXI wieku osiągnąć niebywałą ergonomię i ostrość. Odpowiednia długość oraz szerokość klingi idealnie się sprawdza zarówno przy krojeniu czy szatkowaniu produktów. Ostrze poprowadzone mocnym łukiem uwydatnia brzusiec noża co sprzyja wykorzystaniu ruchu kołyskowego podczas siekania. Nóż ten będzie się sprawdzał równie dobrze przy krojeniu mięsa, ryb jak i warzyw. Zwykle jest to pierwsze ostrze po jakie sięga kucharz podczas przygotowywania potraw.

 

Jedna z wielu wersji japońskiego noża uniwersalnego. Nóż typu Yobocho od standardowego noża Petty odróżnia szerokość ostrza. Posiada on wyższą bródkę co sprawia, że łatwiej jest nim kroić a zaciśnięta na rękojeści dłoń nie uderza o deskę do krojenia. Swoim kształtem i funkcjonalnością przypomina nóż Szefa kuchni. Jest świetnym uzupełnieniem kolekcji nożowej i ostrzem wykorzystywanym w wielu podręcznych sytuacjach, jak krojenie pomidorów czy ogórków na kanapki. Doskonale sobie radzi zarówno z warzywami jak i wędliną czy mięsem.

  

Cechy charakterystyczne.

Minimalistyczna seria noży kuchennych opartych o stal chromowo-molibdenową, hartowana do 59 HRC. Jedynym zdobieniem widocznym na klindze jest sokół będący symbolem marki Haiku i nawiązujący do męstwa oraz odwagi średniowiecznych samurajów. Polowania z sokołem, zwane takagari, były odzwierciedleniem cnót samurajskich i stanowiły charakterystyczny atrybut wysokiej pozycji. Klinga została osadzona w jasnej rękojeści z drewna honoki za pomocą bambusowych kołków co ogranicza drgania podczas krojenia i zapewnia dużą sztywność ostrzu. Z czasem rękojeść pokrywa się patyną lekko ciemniejąc i uwydatniając jeszcze bardziej charakterystyczne usłojenie. Stylistyka noży Haiku ORIGINAL odzwierciedla spokój i harmonię specyficzną dla filozofii ZEN.

 

Dane techniczne:

Typ stali: chromowo-molibdenowa
Materiał rękojeści: drewno honoki
Twardość: +/- 59 HRC 
Długość całkowita: Gyuto 342 mm / Yobocho 260 mm
Długość ostrza: Gyuto 200 mm / Yobocho 150 mm
Szerokość klingi: Gyuto 46 mm / Yobocho 26 mm
Grubość klingi: Gyuto ok 2,7 mm / Yobocho ok. 1,7 mm
Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
Waga: Gyuto ok. 160 g/ Yobocho ok. 59 g