MINERAL B to seria patelni wykonana z najwyższej jakości stali węglowej, pokryta woskiem pszczelim.
Warstwa wosku pszczelego chroni patelnię przed utlenianiem.
Szybko nagrzewa się do wysokich temperatur i równomiernie rozprowadza ciepło.
Dzięki temu świetnie nadaje się do smażenia, grillowania, opiekania mięsa, ryb, podsmażania warzyw.
Niezniszczalny uchwyt, zakrzywiony w stylu francuskim, gwarantuje wygodę podczas pracy.
Właściwości MINERAL B ELEMENT:
- Bez żadnych dodatkowych powłok - tylko stal wysokowęglowa!
- Z czasem użytkowania pokrywa się patyną, która naturalnie zapobiega przywieraniu.
- Jest równie dobrym przewodnikiem ciepła, jak patelnia żeliwna, ale bardziej odporna na pęknięcia.
- Brak powłoki non-stick, stwarzającej zagrożenie dla środowiska naturalnego.
- Nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur, dzięki czemu uzyskasz chrupiące wykończenie potrawy.
- Niezniszczalny uchwyt, zakrzywiony w stylu francuskim, gwarantuje komfort pracy.
Wskazówki użytkowania:
Nie nagrzewaj pustej patelni, przed każdym użyciem rozgrzej ją z odrobiną tłuszczu.
Przed pierwszym użyciem konieczne jest sezonowanie patelni.
Zasady pielęgnacji:
Po każdym użyciu wyczyść bez stosowania detergentów, spłucz ciepłą wodą, osusz i lekko natłuść.
Przechowywać w suchym miejscu.
Nie myć w zmywarce.
Nadaje się do pracy na wszystkich rodzajach płyt grzewczych.
Jak sezonować patelnię?
KROK 1: zalej patelnię cienką warstwą oleju.
KROK 2: smaż olej aż do pojawienia się dymu, po czym ściągnij patelnię z ognia, wylej olej i wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem.
Patelnia nabierze ciemnego koloru, co oznacza, że wytworzyła się na niej warstwa węglowej patyny odpowiedzialnej za nieprzywieranie do patelni smażonych produktów.
Patelnia do jajek sadzonych deBuyer Mineral B Element
- B Element: Stal węglowa pokryta woskiem pszczelim
- wymaga sezonowania
- do wszystkich typów płyt grzewczych, również indukcyjnych
- nie można myć w zmywarkach
- Średnica 27cm
Sezonowanie patelni ze stali węglowej dla uzyskania efektu nieprzywierającej powierzchni:
- zalej patelnie cienką warstwą oleju
- smaż olej, aż do pojawienia się dymu, po czym ściągnij z ognia i wytrzyj do sucha ręcznikiem
- patelnia zyskuje coraz lepsze właściwości „non-stick” w miarę jej użytkowania