MINERAL B to seria patelni wykonana z najwyższej jakości stali węglowej, pokryta woskiem pszczelim.
Warstwa wosku pszczelego chroni patelnię przed utlenianiem.
Szybko nagrzewa się do wysokich temperatur i równomiernie rozprowadza ciepło.
Dzięki temu świetnie nadaje się do smażenia, grillowania, opiekania mięsa, ryb, podsmażania warzyw.
Niezniszczalny uchwyt, zakrzywiony w stylu francuskim, gwarantuje wygodę podczas pracy.
Właściwości MINERAL B ELEMENT:
- Bez żadnych dodatkowych powłok - tylko stal wysokowęglowa!
- Z czasem użytkowania pokrywa się patyną, która naturalnie zapobiega przywieraniu.
- Jest równie dobrym przewodnikiem ciepła, jak patelnia żeliwna, ale bardziej odporna na pęknięcia.
- Brak powłoki non-stick, stwarzającej zagrożenie dla środowiska naturalnego.
- Nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur, dzięki czemu uzyskasz chrupiące wykończenie potrawy.
- Niezniszczalny uchwyt, zakrzywiony w stylu francuskim, gwarantuje komfort pracy.
Wskazówki użytkowania:
Nie nagrzewaj pustej patelni, przed każdym użyciem rozgrzej ją z odrobiną tłuszczu.
Przed pierwszym użyciem konieczne jest sezonowanie patelni.
Zasady pielęgnacji:
Po każdym użyciu wyczyść bez stosowania detergentów, spłucz ciepłą wodą, osusz i lekko natłuść.
Przechowywać w suchym miejscu.
Nie myć w zmywarce.
Nadaje się do pracy na wszystkich rodzajach płyt grzewczych.
Jak sezonować patelnię?
KROK 1: zalej patelnię cienką warstwą oleju.
KROK 2: smaż olej aż do pojawienia się dymu, po czym ściągnij patelnię z ognia, wylej olej i wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem.
Patelnia nabierze ciemnego koloru, co oznacza, że wytworzyła się na niej warstwa węglowej patyny odpowiedzialnej za nieprzywieranie do patelni smażonych produktów.
Patelnia do naleśników deBuyer Mineral B Element 26cm
- B Element: Stal węglowa pokryta woskiem pszczelim
- wymaga sezonowania
- do wszystkich typów płyt grzewczych, również indukcyjnych
- nie można myć w zmywarkach
- Średnica 26cm
Sezonowanie patelni ze stali węglowej dla uzyskania efektu nieprzywierającej powierzchni:
- zalej patelnie cienką warstwą oleju
- smaż olej, aż do pojawienia się dymu, po czym ściągnij z ognia i wytrzyj do sucha ręcznikiem
- patelnia zyskuje coraz lepsze właściwości „non-stick” w miarę jej użytkowania