Wczytuję dane...

Cena:
2018,99 PLN

Model: BD_050402

Kod producenta: BD_050402

Realizacja zamówienia: 1 dni Dowiedz się więcej

podany czas dotyczy czasu do wysyłki. dodatkowo dochodzi czas doręczenia około :

 

kurier GLS (14.90 zł) - 1 dzień roboczy

kurier GLS pobranie (18.90 zł) - 1 dzień roboczy

pocztex 48  (15 zł) - 2 dni robocze

pocztex 48  pobranie (19 zł) - 2 dni robocze

paczkomaty  (9.90 zł) - 1 dzień roboczy (zdarzają się doręczenia w sobotę)

 

Dla zamówień powyżej 300 zł - dostawa GRATIS

Koszt wysyłki: Wysyłka gratis!

Zwrot do 14 dni
Możliwość odbioru osobistego
Szybka dostawa

Zestaw 3 noży Suncraft Senzo Black w ozdobnym pudełku kartonowym: [BD_050402]
 

Zestaw składa się z trzech noży, które są najbardziej potrzebne w kuchni. Jest tu zatem nóż szefa kuchni o długości 200 mm oraz jego japoński odpowiednik w postaci noża Santoku o długości ostrza 167 mm. Santoku to wielofunkcyjny nóż w japońskim stylu, będący odpowiednikiem popularnego na zachodzie noża szefa kuchni. Jego nazwa oznacza „trzy zalety”, ewentualnie „trzy cnoty”. Nie bez powodu – nóż ten, sprawdzi się podczas krojenia mięsa, ryb i warzyw. Uzupełnieniem zestawu jest nóż Petty o długości 120 mm. Petty to uniwersalne ostrze będące mniejszą wersją noża szefa kuchni. Ma wszechstronne zastosowanie dzięki czemu jest bardzo chętnie wybieranym ostrzem przez miłośników sztuki kulinarnej.  Dodatkowym elementem kompletu jest eleganckie i ekskluzywne opakowanie kartonowe, idealne nadające się na prezent.

 

Kolekcja noży SENZO BLACK już na pierwszy rzut oka wyróżnia się charakterystyczną oktagonalną rękojeścią wykonaną z drewna pakkawood. Przy samej nasadzie ostrza znajduje się czarny pierścień, oddzielony od jaśniejszego drewna białą obręczą. Ośmiokątny kształt z jednej strony nawiązuje do japońskich tradycji (ośmiokąt jest bardzo ważny w kulturze Kraju Kwitnącej Wiśni), z drugiej zaś sprawia, że nóż leży pewnie w dłoni kucharza, sprzyjając szybkim, precyzyjnym ruchom cięcia, siekania i rozdrabniania produktów.
 

Ostrza noży SENZO BLACK wykonuje się z 33-warstwowej, tzw. stali damasceńskiej* wzmocnionej rdzeniem ze stali typu VG-10**. Kompozycja ta jest niezwykle trwała, wysoce odporna na korozję i odbarwienia a samo ostrze odporne na proces niszczenia i tępienia. Na zbliżeniu widać delikatny, falowany wzór, który przywodzi na myśl miecze samurajskie.

Seria zawiera najbardziej pożądane rodzaje ostrz: noż szefa kuchni oraz japońskie odpowiedniki w postaci noży santoku i bunka. Są również mniejsze noże od obierania oraz uniwersalny - petty, a także do pieczywa z ząbkowaną krawędzią tnącą oraz Sashimi.

 

* Stal damasceńska 33-warstwowa – składa się z nałożonych na siebie kolejnych, niezwykle cienkich arkuszy tzw. stali nierdzewnej, z czego 25% środkowych arkuszy zwanych jest rdzeniem, zaś na pozostałe 75% składają się arkusze o różnej twardości – naprzemiennie nakładanej stali miękkiej i twardej. Całość zostaje scalona podczas obróbki mechanicznej i cieplnej. W efekcie na powierzchni noża powstaje przepiękny efekt „falowania”.

 

**Stal VG-10 ten rodzaj damasceńskiej stali uznany został za najlepszy do produkcji noży kuchennych. Kucharze doceniają zarówno piękny design noży wykonanych z VG-10, jak i ich wyjątkową trwałość. VG-10 to materiał o dużej twardości, na skali HRC otrzymał wartość HRC60. Dzięki temu wyprodukowane z niego ostrza są bardzo odporne na ścieranie.

 

***Pakkawood to laminowane drewno brzozowe lub klonowe, impregnowane żywicą. Cechuje je bardzo duża odporność na ciepło i wilgoć, zostało opracowane specjalnie do rękojeści noży.
 

Dane techniczne:

Ostrze - 33 warstwowa stal, rdzeń VG-10 

Twardość - 60 HRC +/- 1

Długość całkowita - Chef 334 mm; Santoku 300 mm; Petty 235 mm

Długość ostrza - Chef 200 mm; Santoku 167 mm; Petty 120 mm

Rękojeść - Brown Pakkawood z białym pierścieniem

Waga - Chef 153 g; Santoku 145 g; Petty 70 g