Wczytuję dane...

Sposoby na gofra

Gofry uwielbiają wszyscy - przede wszystkim dzieci, lecz dorośli też nie pogardzą tym przysmakiem. W końcu, co może być lepsze od pysznego ciasta, pokrytego przepysznymi dodatkami i oblanego bitą śmietaną? Ponadto gofry są tak popularne, ponieważ można je przygotować tanim nakładem w domu i takie domowe gofry w niczym nie będą ustępowały tym kupionym w budce a czasami potrafią być od nich nawet znacznie smaczniejsze.

   

Podstawą jest zrobienie dobrego ciasta i oczywiście sprzęt. Najnowszym hitem są patelnie do gofrów - są niezwykle tanie oraz proste w obsłudze i utrzymaniu ich w czystości. Przygotowanie ciasta do gofrów nie jest skomplikowane i nie zabiera wiele czasu. W zasadzie jest to bardzo prosta czynność, dobre ciasto wymaga jedynie odpowiedniego wyważenia składników. Cały klucz do smacznego gofra tkwi w dodatkach. Możemy przebierać w wielu propozycjach, wybierać te proste, tradycyjne lub te najbardziej wymyślne. Tradycyjnym dodatkiem jest pyszna bita śmietana. W lecie do gofrów można dorzucić również pyszne, świeże owoce - truskawki, maliny, czereśnie... Popularnym dodatkiem jest również słodka Nutella, owocowa frużelina, dżem i innego rodzaju słodkie kremy. Jednak całkiem niedawno powstał trend na gofry wytrawne - ciasto przygotowuje się wtedy bez dodatku cukru. Tak przygotowany gofr może być alternatywą dla tostów i kanapek. Dodatkami wtedy mogą być ser, wędliny, łosoś czy smakowe twarożki.

    

  

Gofr jest bazą pod idealną, szybką i smaczną przekąskę, a to, jak go przyrządzimy, zależy już od naszej inwencji. Możemy przebierać w dodatkach, eksperymentować i w końcu wybierać swoje ulubione kompozycje.