Cena:
598,99
PLN
Nóż kuchenny Masahiro NEO Bunka 165 mm [10513]
Masahiro NEO Bunka o długości ostrza 165 mm jest nożem ogólnego przeznaczenia. Z powodzeniem może zastąpić nóż Szefa kuchni albo Santoku. Szerokie ostrze, nieznacznie zaokrąglona linia tnąca oraz wypłaszczona tylna część tworzą charakterystyczny japoński design. Do tego odwrócony profil tanto uwypuklający czubek i … obok Bunki nie da się już przejść obojętnie. Estetyka noża z daleka przyciąga uwagę.
Linia Masahiro NEO to połączenie najlepszej jakości stali japońskiej z tradycyjną europejską rękojeścią. Jest to nie lada gratka dla wszystkich oczekujących perfekcyjnej ostrości, japońskiego designu ostrza i tradycyjnego europejskiego uchwytu. Mistrzowie kuźnictwa z Masahiro w tej serii wykorzystali jedną z najlepszych stali, czyli stal proszkową *Super Gold 2.
Ostrza noży Masahiro NEO wykute są z 3 warstw stali, gdzie rdzeń stanowi stal SG2 a zewnętrzną warstwę miękka stal SUS410L. Dzięki takiemu wykonaniu na klindze tworzy się charakterystyczna linia zwana Katana-Edge. Zdobienie to pochodzi z tradycyjnego wyrobu mieczy japońskich. Z czasem linia ostrza może stać się trochę ciemniejsza co dodatkowo uwypukli dalekowschodni charakter noża.
Rękojeść noży wykonana jest z laminowanego drewna o przepięknym czarnym usłojeniu. Jest to drewno impregnowane żywicą, która świetnie zabezpiecza przed wilgocią. Uchwyt noża jest przymocowany do trzpienia za pomocą trzech nitów. Świetnie wyprofilowany kształt rękojeści jest ergonomiczny i wygodnie układa się w dłoni.
Noże są ostrzone w sposób asymetryczny 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co znacznie ostrzejsza.
* Stal proszkowa SG2 (Super Gold #2) o wysokiej zawartości chromu (do 16%) posiada świetną odporność na korozję. Powstaje ona w wyniku skomplikowanego procesu, w którym superdrobne nanocząstki stali są scalane razem, podgrzewane i formowane w pożądany kształt. Jest to metoda wytwórcza kompletnie odmienna od „tradycyjnego” wytopu i pozwala uzyskać stal o dużo lepszych parametrach użytkowych. Duża zawartość węgla (do 1,45%) pozwala zahartować nóż do wysokiej twardości dając ponadprzeciętną odporność na tępienie.
Dane techniczne: Ostrze – 3-warstwowa stal, rdzeń stal proszkowa SG2 Twardość – 60 – 62 HRC Długość całkowita - 290 mm Długość ostrza - 165 mm Szerokość ostrza - 47 mm Grubość ostrza – około 1,8 mm Rękojeść – laminowane drewno Waga - ok. 147 g |