Cena:
239,20
PLN
Kup cały komplet !
Satake Nashiji Black Pakka Nóż kuchenny Santoku 17 cm
Wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię i przydaje się też do rozgniatania czosnku. Wysoko umieszczona rękojeść zapobiega uderzaniu kłykciami o deskę. Dzięki sporym gabarytom nóż doskonale się nadaje do krojenia dużych owoców i warzyw, takich jak arbuz, cukinia czy kapusta. Dane techniczne:Ostrze - stal 420J2 Twardość - 56 HRC +/- 1 Długość całkowita - 28,8 cm Długość ostrza - 17 cm Szerokość klingi - 4,7 cm Grubość klingi - ok. 1,9 mm Waga - ok. 110 g Satake Nashiji Black Pakka to seria noży kuchennych o unikatowym wzornictwie. Klinga wykończona jest w stylu „nashiji”, który nawiązuje do dawnej techniki zdobienia mieczy. Polega to na tworzeniu faktury przypominającej szorstką skórkę gruszki nashi, co ma także znaczenie praktyczne, ponieważ dzięki delikatnym wgłębieniom produkty łatwiej odchodzą od noża. Wysokowęglowa stal nierdzewna 420J2 jest wyjątkowo odporna na korozję i łatwa w ostrzeniu. Rękojeści z czarnego materiału Pakkawood są odporne na wilgoć oraz działanie wysokich temperatur. Oryginalne noże z tej serii to znakomita propozycja dla osób ceniących sobie w kuchni praktyczne rozwiązania. Główne cechy
|
To mój pierwszy japoński nóż i muszę powiedzieć że to strzał w dziesiątkę. Jest niesamowicie uniwersalny - do krojenia mięsa, warzyw, a nawet rozkrawania dużych i twardych warzyw takich jak dynia. Sztywne ostrze sprawia że nawet przy krojeniu twardych produktów nóż jest stabilny. Ostrze jest na tyle szerokie, że nawet gdy trzeba docisnąć tępą stronę noża, nie uwiera w rękę. Dobrze leży w dłoni, rozmiar 17 cm daje dużo możliwości i pozwala kroić większe ilości produktów, ale jednocześnie nie jest nieporęczny jak dłuższe ostrza. Pozostaje długo ostry i w razie potrzeby łatwo go ponownie naostrzyć.
Zalety