Wczytuję dane...

W jaki sposób zdecydowanie nie powinniśmy zabierać się do smażenia?

W jaki sposób zdecydowanie nie powinniśmy zabierać się do smażenia?

Poniżej kilka kwestii, które podpowiadają, czego unikać i absolutnie nie robić w kuchni, żeby proces smażenia przebiegał bezpiecznie, smacznie i skutecznie.

  

Pierwsza kwestia, dotyczy smażenia bnbeztłuszczowego.

To jednen z największych mitów, które w ogóle mają zakorzenienie w kulturze gotowania w naszym kraju, choć nie tylko. Mówi się o nożach, które nie wymagają ostrzenia, to jest dokładnie taka sama kategoria bujdy. Smażenie beztłuszczowe, w następstwie da nam źle przygotowany, niezdrowy posiłek, który będzie ciężkostrawny. Nie mówiąc już o tym, że sama patelnia będzie to talnie nie do użycia.

 

Następny błąd – zimna patelnia i wędrujący na nią tłuszcz.

Absolutnie, kategorycznie, nigdy. Trzy razy nie. Jeśli wlewamy tłuszcz na zimną patelnię, a potem kładzie się na niej warzywa, mięso, cokolwiek do podsmażenia – możemy zapomnieć o czymś takim, jak smaczny posiłek. Tłuszcz z zimnej patelni, pochłonie przygotowywana potrawa, co tylko funduje podwyższenie cholesterolu i zaburzenie prawidłowego cyklu gastrycznego.

 

Większa moc – szybsze smażenie?

Wiele osób, nie wiadomo – chcąc oszczędzić czas lub po prostu nie mając dyscypliny wobec tego że na dobre rzeczy trzeba czekać, przyspiesza smażenie poprzez podkręcanie gazu lub intensywności ogrzewania na płycie. Bujda! Nowoczesne patelnie produkuje się w taki sposób, że mogą one długo i bez problemu utrzymywać ciepło, któe zresztą jest rozporwadzane w optymalny sposób.

 

Patelnie, które smażą same.

To już przejaw totalnej lekkomyślności i jeśli ktoś wychodzi z takiego założenia, znaczy to mniej więcej tyle, że osoba taka absolutnie nie powinna się zabierać za cokolwiek w kuchni. No, może poza obiera niem ziemniaków. Przegrane patelnie powodują uszkodzenie dna, a tym samym – patelnia nadaje się tylko i wyłącznie do wyrzucenia.

 

Wklęsłe dno – patelnia do wyrzucenia?

Zawsze dno patelni musi być lekko wklęsłe. To normalne w kontekście oddziaływania wysokich temperatur. Wiemy to z fizyki. Proste dno, powodowałoby trwałe uszkodzenie patelni, i to zaledwie po paru minutach od kontaktu z ogniem. Jeśli ktoś robi jeden z wyżej wspomnianych błędów – patrz – zimny tłuszcz, to łatwo jest zauważyć, że wszystko nagle wędruje na środek. Źle, nie róbcie tego w domu!

 

Duży wybór najlepszych patelni znajdziecie tutaj.