Wczytuję dane...

Stalowe patelnie - co należy o nich wiedzieć?

Patelnia stalowa cieszy się coraz większą popularnością i coraz chętniej jest wybierana zamiast standardowej patelni z powłokami. I co warte podkreślenia - nie jest to patelnia nowa, a jej właściwości są doceniane już od wielu lat. Patelnia stalowa charakteryzuje się przede wszystkim bardzo wysoką wytrzymałością, odpornością na działanie wysokiej temperatury oraz wszelkie uszkodzenia. A jeżeli będzie użytkowana w odpowiedni sposób, to może posłużyć na naprawdę długi okres czasu. Nie dziwi zatem fakt, iż patelnia stalowa jest polecana dla osób wymagających. Co warto o niej wiedzieć?

Zobacz patelnie stalowe w naszej ofercie

Cechy patelni stalowej

Patelnia stalowa - oprócz typowych zalet w postaci wytrzymałości oraz odporności na temperaturę i uszkodzenia - charakteryzuje się także dużą uniwersalnością. Taka patelnia może być wykorzystana zarówno do codziennych, jak i bardziej uroczystych czy odświętnych dań. Można na niej smażyć, dusić, a nawet piec. Jej uniwersalność odznacza się także w tym, iż może być ona używana nie tylko na różnych kuchenkach, ale także w piekarniku. Trzeba też tu wspomnieć o tym, iż taki rodzaj patelni odznacza się bezpieczeństwem, precyzją wykonania, odpowiednim wyważeniem oraz eleganckim wyglądem. Dzięki temu patelnia stalowa będzie pasować do każdej kuchni. 

Patelnia stalowa 18/10

Wiele osób decydując się na zakup patelni stalowej zadaje sobie pytanie - która z nich będzie najlepsza i najbardziej odpowiednia? I chociaż w tym przypadku wybór jest dosyć indywidualny, to jednak największą popularnością cieszą się patelnie 18/10. Ten symbol oznacza to, iż patelnia stalowa składa się z 18% chromu i 10% niklu. Taki skład sprawia, iż naczynie charakteryzuje się kilkoma wyjątkowymi właściwościami:

  • odporność na zarysowania i wszelkie uszkodzenia mechaniczne
  • odporność na korozję i działanie kwasów występujących w żywności
  • bezpieczeństwo w kontakcie z pożywieniem

Dodatkowo zawartość niklu w patelni sprawia, iż jest ona nie tylko trwalsza od innych patelni, ale także charakteryzuje się większym połyskiem i jaśniejszym kolorem. Jedak kupując patelnię stalową 18/10 trzeba wiedzieć o tym, iż jej standardowa wersja nie nadaje się do używania na kuchence indukcyjnej. Jednakże jest na to sposób. Wystarczy zakupić patelnię stalową, w której dno jest wbudowany dysk aluminiowy pokryty warstwą stali w proporcji 18/0. Taka patelnia może być używana na wszystkich kuchenkach - indukcyjnej, gazowej, elektrycznej i ceramicznej.

Patelnia stalowa - jak ją używać?

Patelnia stalowa jest bardzo trwała, dzięki czemu może być używana w kuchni przez naprawdę długi okres czasu. Jednak aby było to możliwe, to trzeba używać jej w odpowiedni sposób. W tym przypadku obowiązuje kilka podstawowych zasad, których trzeba przestrzegać:

  • do smażenia na patelni stalowej niezbędny jest tłuszcz
  • patelnia stalowa musi być dobrze rozgrzana (w tym przypadku można zrobić tak zwany test kropli wody, który pozwoli ocenić, czy naczynie jest rozgrzane)
  • dodanie tłuszczu na patelnię stalową musi mieć miejsce dopiero po jej rozgrzaniu
  • smażenie na patelni stalowej powinno odbywać się w temperaturze, która nie przekracza 220 stopni
  • po wstępnym usmażeniu potrawy patelnia stalowa wraz z daniem może być wstawiona do piekarnika

Dodatkowo trzeba pamiętać o jeszcze jednej zasadzie - do patelni stalowej warto używać przyborów kuchennych wykonanych z delikatnych materiałów (na przykład silikonu, drewna, nylonu bądź plastiku). Dlaczego? Chociaż patelnia stalowa charakteryzuje się wytrzymałością i odpornością, to stosowanie delikatnych przyrządów dodatkowo przedłuży jej trwałość.

Patelnia stalowa to wytrzymałe, trwałe i bardzo bezpieczne naczynie. Warto się w nią zaopatrzyć - i to bez względu na to, czy jest się mistrzem czy też jedynie amatorem sztuki kulinarnej.