Cena:
739,00
PLN
Kup cały komplet !
Kanetsune YH-3000 Super Aogami/SS Nóż Santoku 18 cmWszechstronny japoński nóż rdzewny, doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu dużych produktów takich jak arbuz czy kapusta. Jest to doskonałe narzędzie podczas codziennych prac kuchennych. Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawadzi się jako prezent. W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Dane techniczne:- Ostrze: rdzeń z rdzewnej stali Super Aogami okuty stalą nierdzewną Super Aogami (super blue) to stal węglowa specjalnie opracowana do specjalistycznych noży i narzędzi, powstaje poprzez wzbogacenie stali Aogami molibdenem i wanadem. Jest to jedna z najbardziej pożądanych stali w japońskich nożach kuchennych. Przy odpowiedniej obróbce to rewelacyjna stal, która bardzo długo utrzymuje ostrość, a jednocześnie łatwo się ostrzy. Bez wątpienia ma najdłuższe trzymanie ostrości wśród całej grupy stali z huty Hitachi. Najbardziej znani japońscy twórcy używający tej stali Takeshi Saji, Moritaka, Takeda czy Yoshimi Kato. Zwykle hartuje się ją w przedziale 63-65 HRC. Stal ta jednak jest bardzo rdzewna i należy poświecić trochę czasu na jej pielęgnacje oraz nie zostawiać wilgotnego noża by nie pokrył się patyną lub rdzą. Niektórzy spośród japońskich mistrzów z tego powodu stosują ją jako rdzeń w nożach laminowanych płazami ze stali nierdzewnych bądź damastu. Dzięki laminowaniu płazami ze stali węglowych niwelujemy efekt przyklejania się plastrów krojonych produktów do płazów noża. Skład stali:- węgiel: 1,40 - 1,50% - wolfram: 2,00 - 2,50% - wanad: 0,30 - 0,50% - chrom: 0,30 - 0,50% - molibden: 0,30 - 0,50% - mangan: 0,20 -0. 30% - fosfor: 0,025% - siarka: 0,004% - krzem: 0,10 - 0,20% |