Wczytuję dane...

Ostrzenie noży - czy robisz to prawidłowo?

Ostrzenie noży - czy robisz to prawidłowo?

Ostry nóż to bezpieczny nóż! Brzmi dziwnie, prawda? Wyjaśnijmy to. Tępe ostrza każdego noża wymagają od użytkownika dodatkowego nacisku. W przypadku stępionej krawędzi istnieje zwiększone prawdopodobieństwo poślizgu, który może spowodować obrażenia. Większość urazów jest związana z nożami, które nie były odpowiednio konserwowane. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, aby uzyskać optymalną precyzję krojenia wszystkiego.

TECHNIKI SZLIFOWANIA I GŁADZENIA

Ostrzenie ostrza noża można podzielić na dwa różne etapy. Szlifowanie polega na usuwaniu metalu, co pomaga dopracować kąt ostrza. Natomiast gładzenie to ostrzenie poprzez ścieranie w celu uzyskania delikatniejszej krawędzi. Honowanie jest czasem określane jako stalowanie, czyli metoda wykorzystująca pręt ze stali do honowania, który prostuje krawędź ostrza. Stal do gładzenia najlepiej stosować do konserwacji noży. Aby prawidłowo wyostrzyć nóż za pomocą stali do ostrzenia lub pręta do ostrzenia, należy trzymać pręt z palcami schowanymi za podstawą stali. Trzymając pręt mocno w jednej ręce, a nóż w drugiej, ustaw ostrze pod kątem 20 stopni. Wykonuj długie pociągnięcia piętą noża u podstawy stali, a następnie jednym ruchem przesuwaj się czubkiem noża w kierunku wierzchołka stali.

Stalka powinna pozostać na swoim miejscu, gdy nóż przesuwa się po przekątnej. Powtórz te czynności, a następnie naprzemiennie przesuwaj ostrze po spodniej stronie stalki, aby uzyskać przeciwną stronę ostrza. Należy zawsze pamiętać o odsunięciu ostrza od siebie, aby zminimalizować ryzyko zranienia. Czynność gładzenia powinna być wykonywana tuż przed lub tuż po użyciu noża i może stać się częścią codziennej rutyny, aby zwiększyć żywotność ostrza. W przypadku noży, które wymagają więcej uwagi niż tylko prostowanie podczas gładzenia, konieczne jest szlifowanie lub ostrzenie przy użyciu kamienia do ostrzenia lub ostrzałki do noży. Proces ten określa się mianem szlifowania. Szlifowanie polega na usuwaniu przez materiał ścierny zużytych części ostrza i pozostawianiu na powierzchni nowego materiału.

Do procesu szlifowania często używa się osełki lub kamienia do ostrzenia. Kamień ma dwie strony ścierne, jedną grubą i jedną drobną. Kamień jest nasączany wodą w celu smarowania. Następnie nóż ustawia się pod kątem 20 stopni, dociskając jego piętę do kamienia, a ostrze szlifuje się od podstawy do czubka, wywierając ślizgowy, równomierny nacisk. Po wielokrotnych pociągnięciach po szorstkiej stronie, należy odwrócić kamień na stronę o drobniejszym ścieraniu i powtórzyć proces. Sztuczka przy używaniu osełek polega na utrzymywaniu ich w stanie wilgotnym. Pozwala to na usuwanie odpadów bez zatykania kamienia przez zanieczyszczenia.

NOWOCZESNY SPOSÓB NA STĘPIONE OSTRZE

Nowoczesnym rozwiązaniem problemu tępego ostrza są elektryczne i ręczne ostrzałki do noży. W elektrycznej ostrzałce materiały ścierne znajdują się na zmotoryzowanych kołach, które obracają się w kierunku ostrza, gdy wkładasz je od podstawy noża i ciągniesz do tyłu powolnym, prostym ruchem w kierunku czubka. Wkłady ręcznych ostrzałek do noży to komory w kształcie litery V, w których użytkownik wielokrotnie przeciąga nóż od podstawy do czubka. Kształt komory sprawia, że materiały ścierne naciskają na obie strony noża.

Dzięki różnorodnym technikom, od stali do ostrzenia po osełki, istnieją domowe sposoby pielęgnacji noży dla koneserów noży na każdym poziomie zaawansowania. Jeśli nie czujesz się na siłach, aby zrobić to samemu, możesz skorzystać z usług profesjonalnego ostrzenia. Dzięki temu można oddać do profesjonalnego ostrzenia noże, które są bardzo stępione. Połączenie technik szlifowania i gładzenia daje najlepsze rezultaty przy codziennej konserwacji.