Wczytuję dane...

Czas na wielkie grillowanie

Czas na wielkie grillowanie

Czas na wielkie grillowanie

 

Nie bez powodu grillowanie zostało okrzyknięte polskim sportem narodowym. Żadna porządna impreza nie może nie zakończyć się grillem. Sezon na grilla rozpoczyna się gdzieś mniej więcej w długi majowy weekend, a kończy… czy w ogóle się kończy? Może wraz z pierwszym śniegiem .

 

Jeśli mamy w planach przyjęcie połączone z grillowaniem, to oprócz oczywiście samego grilla, musimy zaopatrzyć się w stosowne przybory. Dobre narzędzia nie tylko będą pomocne przy obsłudze grilla, ale na pewno pomogą nam uniknąć oparzeń (np. przy zdejmowaniu mięsa zwykłym krótkim widelcem) albo zapobiegną wyjmowaniu spalonej karkówki z węgla. Obecnie możemy spotkać całe zestawy akcesoriów do grillowania połączonych ze sobą, więc nie musimy specjalnie poszukiwać każdej rzeczy osobno. Na co warto zwrócić uwagę przy ich zakupie?

 

Przede wszystkim akcesoria do grillowania muszą być odpowiednio długie. Nie chcemy przecież wkładać całej ręki w ogień, prawda? Muszą mieć dobrej jakości, nienagrzewający się trzonek (np. drewniany) i powinny być dość ciężkie, żeby lepiej nimi operować. Nie mogą być malutkie i lekkie, bo nie podniesiemy nimi nawet pieczonego ziemniaka. Muszą być solidne, dobrej jakości. A co powinno znaleźć się  w zestawie do grillowania? Przede wszystkim szczypce do przewracania mięs i ryb na drugą stronę, szpikulec/widelec (również do przewracania i zdejmowania potrawy z grilla) oraz łopatka. Jeśli znajdziemy taki zestaw warto go zakupić, koszt to około 30-50 zł za 3 do 4 elementów.

 

Oprócz zestawu przyborów możemy zaopatrzyć się też w specjalne tacki do grillowania ryb czy szaszłyków oraz pędzelek do smarowania dań (zapobiega to nadmiernemu wysychaniu). Grillowanie jest innym procesem niż pieczenie, więc jeśli mamy zamiar podać różnego rodzaju wykwintne mięsa (np. sznycle czy steki), warto użyć specjalnego termometru do sprawdzenia ich temperatury. Coraz popularniejszy staje się też tzw. miech, czyli urządzenie do rozniecania ognia poprzez wtłaczanie w niego podmuchu powietrza (dzięki temu nie musimy sami dmuchać w palenisko obawiając się żaru w oczach). Zamiast kłaść potrawy bezpośrednio na grillu, możemy też użyć osobnego rusztu. Ma to formę zamykanej „klatki” z rączkami, pokrytej specjalną, nieprzywierającą powłoką. Po upieczeniu potrawy z jednej strony po prostu odwracamy całość na drugą (nie musimy przekładać każdego z dań osobno, przez co wszystko piecze się równomiernie). Jeśli jesteśmy pasjonatami grillowania, mamy do wyboru także bardziej wymyśle akcesoria, jak. nakłuwacz do mięs i kiełbasek, specjalna praska do grillowania hamburgerów albo osobne ruszty w kształtach konkretnych ryb (np. ruszt dorsz, pstrąg).

 

Oczywiście po każdym grillowaniu należy dobrze wszystko wyczyścić. Większość przyborów jest wykonanych z nierdzewnej stali, która jest raczej łatwa w myciu, o ile oczywiście nie pozostawimy ich brudnych do następnego sezonu. Pamiętajmy, że jeśli będziemy odpowiednio wyposażeni, to grillowanie z rodziną i przyjaciółmi okaże się fantastyczną i łatwą sprawą, a nie skomplikowanym i żmudnym procesem z nieporęcznymi i byle jakimi gadżetami w dłoni. 

 

 Wysokiej jakości zestawy do grilla znajdziecie w naszym sklepie tutaj.