Wczytuję dane...

Dobry chlebak

Dobry chlebak

Wedle niektórych zapewne chlebak to chlebak- ma przede wszystkim służyć przechowywaniu pieczywa i podczas jego zakupu nie ma nad czym specjalnie dywagować. A jednak, jako że Polacy przodują w Europie w konsumpcji pieczywa, nasz rodzimy rynek akcesoriów kuchennych w tej materii pozostaje niezwykle bogaty. Jaki zatem chlebak będzie najlepszy?

 

                Podstawowe funkcje dobrego chlebaka to oczywiście zapobieganie wysychaniu i pleśnieniu pieczywa, dobrze wentylowana i najlepiej dość obszerna przestrzeń do przechowywania, wygodne otwieranie. Te niezwykle praktyczne funkcje spełnia zwykle większość chlebaków, zarówno te tańsze jak i droższe. Ponieważ chlebak jest na tyle specyficznym pojemnikiem, który zwykle stoi w kuchni gdzieś na widoku, a nie schowany w szafce, to producenci tego typu akcesoriów kuchennych zaczęli coraz większą uwagę przywiązywać także do ich estetycznego wyglądu.

 

  • Chlebak drewniany- jeden z najpopularniejszych chlebaków. Wykonany z naturalnego materiału jest niedrogi, a przy tym dobrze wygląda w kuchni urządzonej w stylu rustykalnym, skandynawskim i tradycyjnym. Drewno dobrze wentyluje powietrze, zachowując walory smakowe i świeżość pieczywa. Chlebaki tego rodzaju są też dość spore, więc spokojnie można zrobić większe zakupy w piekarni. Drewno jest jedynie trochę uciążliwe w czyszczeniu- łatwo zbiera kurz, więc należy delikatnie go myć lekko zwilżoną szmatką.
  • Chlebak stalowy- coraz częściej spotykany w mieszkaniach w stylu nowoczesnym. Również dobrze zachowuje świeżość i jakość pieczywa, przy tym jest bardzo trwały i łatwy w sprzątaniu. Jego wadą jest jego gładka powierzchnia (matowa lub błyszcząca), która, niestety, chętnie przyjmuje ślady naszych palców. Można jednakże temu zapobiec, polerując pokrywę takiego chlebaka kropelką oliwy.
  • Chlebak plastikowy- król większości polskich kuchni niestety jest najmniej trafnym wyborem. Plastik sprzyja powstawaniu pleśni, zaparza pieczywo, słabo wentyluje powietrze, a przy tym wygląda najmniej estetycznie. Jego jedynymi zaletami są niska cena i łatwość w utrzymaniu w czystości. Jeśli jednak ktoś już uprze się na zakup plastikowego chlebaka to warto, by miał on po bokach specjalne dziurki ułatwiające cyrkulację powietrza.
  • Chlebak ceramiczny- coraz bardziej popularny chlebak z ceramiki jest najładniej wyglądającym chlebakiem w kuchni, zarówno tej nowoczesnej, jak i tradycyjnej. Łatwo się go utrzymuje w czystości, dobrze zachowuje świeżość pieczywa i nie nagrzewa się. Obecnie dostępny jest w wielu kolorach i stylach, a jego otwieraną górę coraz częściej zdobi drewniana pokrywa, która posłuży jako deska do krojenia. Wadą ceramicznego chlebaka jest bez wątpienia jego dość wysoka cena oraz mniej poręczna technika otwierania (musimy zdejmować górę i delikatnie ją zamykać, by nie spowodować uszczerbków w emalii).

Wszystkie te wyżej wymienione chlebaki są powszechnie dostępne w wielu sklepach. Warto wybrać taki, który nie tylko będzie funkcjonalny, ale też taki, który będzie po prostu bardzo ładny i świetnie wpisze się w klimat naszej kuchni. 

 

Duży wybór chlebaków znajdziecie w naszym sklepie tutaj.