Wczytuję dane...

I kuchnia wreszcie uporządkowana

I kuchnia wreszcie uporządkowana

I kuchnia wreszcie uporządkowana

 

Nie doceniamy jeszcze wartości pojemników w naszej kuchni. I nie mówię tu o tych brzydkich plastikach, których dziesiątki stoją pochowane po szafkach, tylko o ładnie wyglądających, ozdobnych metalowych puszkach, wielgachnych słojach, małych słoiczkach i pięknych szklanych butelkach. Coraz częściej spotykamy kuchnie urządzone tak, że wiele przedmiotów stoi na otwartych półkach, na widoku. Warto zadbać, by to, co przechowujemy na wierzchu było tak praktyczne, jak estetyczne.

 

Przechowywanie w kuchni to niesamowicie ważny aspekt. Nie chodzi tylko o przesypywanie czy przekładanie produktów do innych pojemników tylko po to, by ładnie wyglądały (choć o to także), ale też wiele produktów nie powinno pozostawać w swoich oryginalnych opakowaniach. Żywność źle przechowywana psuje się, pleśnieje, szybko traci swoją jakość, wartości i smak. Przykładowo produkty sypkie, jak mąka, cukier, kasze, makarony, groch, fasola czy płatki powinny być zaraz po otwarciu przesypywane do szczelnych, najlepiej szklanych pojemników. Szkło nie wchodzi w reakcje chemiczne, dobrze izoluje, a nie możemy dopuścić do dostania się wilgoci do środka. Produkt sypkie pierwotnie pakowane są w papierowe torby, których po otwarciu nie możemy już niestety ponownie szczelnie zamknąć. Papier jest tworzywem naturalnym i ekologicznym, ale niestety jednorazowym. Tak samo jest z herbatą czy kawą (tę w torebce), które również warto przełożyć do nieprzezroczystych puszek, które zatrzymają ich wartości i ochronią smak oraz zapach przed wywietrzeniem i działaniem słońca.

 

Tlen oraz promienie słoneczne niestety nie sprzyjają przechowywaniu, ponieważ przyspieszają procesy chemiczne. Jeśli chodzi o przechowywanie w lodówce, to możemy użyć zwykłych, plastikowych, ogólnodostępnych pojemników, tylko ważne, by były przezroczyste, wówczas nie ma potrzeby otwierania ich za każdym razem, żeby sprawdzić, co w nich jest (dzięki temu nie dostaje się zbyt dużo powietrza do wewnątrz). Jeśli przechowujemy np. resztki obiadu, to warto wybrać pojemnik ze specjalnym systemem odsysania powietrza.

 

Obecnie jest dostępnych wiele ładnie wyglądających pojemników ceramicznych, metalowych oraz glinianych. Pojemniki te również dobrze izolują przed wilgocią, a dodatkowo nie nagrzewają się tak jak plastik i dzięki temu przechowywana żywność dłużej zachowuje swoją świeżość. Ceramika świetnie nadaje się do przechowywania produktów sypkich, ciastek, słodyczy czy pieczywa. Puszki metalowe, prócz kawy czy herbaty są doskonałe do przechowywania przypraw, zaś w glinianych dobrze schować czosnek, ogórki albo smalec. Ponadto pojemniki te mogą stanowić ozdobę samą w sobie. Pamiętać należy, że w metalowych puszkach nie przechowujemy kwaśnych produktów, które łatwo wchodzą w reakcje z metalem, do tych wybieramy właśnie pojemniki gliniane.

 

Wszystkich zachęcam do regularnego przeglądania wszystkich swoich kuchennych szafek i spiżarni oraz do wymiany pojemników niewłaściwych do przechowywanych produktów do tych odpowiednich. I nie chodzi tu tylko o kuchnię ładną, uporządkowaną, ale i o nasze zdrowie. 

 

Wybór pojemników na żywność znajdziecie klikając tutaj.