Wczytuję dane...

Jaka deska do krojenia?

Jaka deska do krojenia?

Jaka deska do krojenia?

  

Wybór odpowiedniej deski do krojenia to ważna decyzja i rację przyzna mi każdy, kto choć trochę gotuje. Niejednokrotnie korzystamy z deski przyrządzając nawet najprostszą potrawę, bo przecież produktów spożywczych wymagających krojenia jest bez liku.

 

Czym powinna charakteryzować się odpowiednia deska? Przede wszystkim musi być dobrej jakości, z trwałego materiału, który nie będzie wchłaniał zapachów jedzenia. Dobra deska musi dać się też łatwo wyczyścić i co najważniejsze, nie może też utrzymywać w sobie wilgoci- resztki jedzenia i mokra powierzchnia deski to idealne podłoże do rozwoju groźnych dla człowieka bakterii. Odradzam kupowanie desek tanich, byle jakich, z przypadkowych sklepów- nim się obejrzymy wylądują w koszu. Na deskach nie warto oszczędzać, bowiem tania deska to po prostu strata pieniędzy. Lepiej zainwestować w deskę droższą, z lepszego materiału, która dobrze użytkowana będzie pełnić swoje kuchenne funkcje bardzo długo.

 

 W każdym gospodarstwie domowym powinna być dobrej jakości deska do krojenia. Ja jednak polecam wszystkim posiadanie trzech takich desek. Jedna deska powinna służyć nam do warzyw, owoców. Druga- do chleba i innego rodzaju suchych produktów, trzecia zaś- do mięs i ryb. Dobrze, jak każda będzie z innego tworzywa albo w innym kolorze- łatwiej nam będzie nam ich nie pomylić. Krojenie wszystkiego na jednej desce jest moim zdaniem nie tylko niehigieniczne, ale i niepraktyczne. Po przygotowaniu mięsa czy ryby deskę musimy naprawdę dobrze umyć, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i pokroić na niej chleb czy owoc. Tak często eksploatowana deska szybciej się zużyje. Używanie osobnej deski np. tylko do chleba nie wymaga mycia jej za każdym razem, wystarczy tylko strząsnąć okruchy.

 

 Zatem jaka deska do jakich produktów? Jeśli za moją radą zdecydujecie się na zakup trzech deseczek (czasem są już skompletowane po dwie lub trzy, można pokusić się i o taki zestaw), to warto, by każda była inna. Jeśli chodzi o deski do pieczywa można kupić niedrogą, zwykłą deskę drewnianą (im twardsze drewno, tym lepiej np. dąb lub buk). Drewno ma to do siebie, że niestety bardzo wchłania zapachy, przywierają do niego resztki, nie jest odporne na częste mycie, nie ma właściwości bakteriobójczych. Drewnianą deskę najlepiej jak najdłużej utrzymywać suchą, dlatego jest idealna właśnie do chleba. Jeśli wahamy się nad deską do pozostałych, już bardziej „mokrych” produktów, polecam zakup deski szklanej lub ceramicznej. Szkło dobrej jakości, nieco grubsze, jest niesamowicie łatwe w utrzymaniu w czystości. Nie wchłania zapachów, więc jest idealne do mięsa, ryby. Nie odbarwia się, więc świetnie sprawdzi się przy siekaniu ziół, krojeniu truskawek czy pomidorów. Ważne też, że po umyciu deski szklanej możemy szybko wytrzeć ją do sucha, co jest istotne przy kontakcie z żywnością, bo zapobiega rozwojowi bakterii. Desek, których raczej nie polecam to deski z plastiku i innych tworzyw sztucznych. Deski te zużywają się najszybciej. Szybko i mocno nasiąkają wodą, długo schną, przez co stają się istną wylęgarnią bakterii. Częste krojenie na takiego rodzaju desce pozostawia po użyciu noża swoiste „rowki”, które utrzymują w sobie zapachy i resztki jedzenia, a to już może okazać się groźne.

 

Na jakąkolwiek deskę do krojenia zdecydujecie się, o każdą należy prawidłowo dbać. Wszystkie mocno zużyte deski wyrzucamy. Drewniane deski warto najpierw dobrze zaimpregnować, a do szklanych kupić dobry nóż. Deska do krojenia ma największy kontakt ze spożywanymi przez nas produktami, więc nie zadbanie o nią może być po prostu niebezpieczne. 

Najlepsze deski do krojenia znajdziecie w naszym sklepie tutaj.