Wczytuję dane...

Krótki przegląd noży kuchennych

Krótki przegląd noży kuchennych

Krótki przegląd noży kuchennych

Prawdziwy pasjonat gotowania może obejść się w kuchni bez wielu rzeczy. Jest w stanie przyrządzić przepyszną potrawę nawet w lesie, bez ekskluzywnego garnka czy serii przypraw z całego świata. Może szybko przyrządzić „coś z niczego”, potrafi sam wykreować nowy, inny smak. Jest jednak jedna rzecz, bez której każdy kucharz obejść się nie może. To dobry nóż.

 

Zawodowi kucharze kochają swoje noże i dbają o nie najlepiej jak potrafią. Często traktują je bardzo osobiście i pracują tylko ze swoim własnym, ulubionym nożem. Dobry nóż nie tylko przyspieszy nasze umiejętności i techniki krojenia. Dobry nóż to przede wszystkim sama przyjemność w przygotowywaniu potrawy. Noże do filetowania ryb, krojenia mięsa, siekania ziół. Noże do obierania, do krojenia chleba… są ich miliony rodzajów. Kucharz, który zawodowo pracuje w kuchni z pewnością ma ich kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt. W zwykłym gospodarstwie domowym też pewnie znajdzie się spory ich zapas. Wiele z nich pewnie leży nieużywanych, a my i tak używamy jednego do wszystkiego. Jeśli nie gotujemy zawodowo, to warto zrobić solidny przegląd swoich noży i zaopatrzyć się w takie, które w prosty sposób ułatwią nam codzienne gotowanie.

 

Tak naprawdę w każdej kuchni nie trzeba mieć całego stosu noży, by szybko i sprawnie przyrządzić danie. Do szczęścia wystarczą nam bowiem zaledwie cztery noże. Po pierwsze, nóż Szefa Kuchni. To taki właśnie ulubiony nóż do wszystkiego- do mięs, do krojenia warzyw czy chleba. Porządny nóż ze stali nierdzewnej, o długości około 25 cm, super ostry i największy ze wszystkich noży. Po drugie, nóż do pieczywa. Nóż do chleba powinien być długi, niezbyt szeroki, tzw. nóż „piłka”, zakończony szeregiem ostrych ząbków. Z takim nożem pokroimy nawet najświeższy, najbardziej miękki chleb czy bułki. Jest też świetny do pokrojenia np. warzyw z cienką skórką, takich jak pomidory. Nóż do obierania- to trzeci z obowiązkowych noży. Jest wąski, raczej krótki i ma zakrzywiony koniec. Może być delikatnie ząbkowany. Ten mały i poręczny nożyk jest idealny do obierania warzyw, owoców itp. oraz do  ozdobnego, precyzyjnego wycinania. Ostatnim nożem, którego potrzebujesz, jest tzw. nóż uniwersalny. To mniejszy i krótszy nóż od noża Szefa Kuchni, używamy go np. do krojenia serów, wędlin itp.

 

Powyższe wymienione przeze mnie noże to podstawowa baza. Jeśli gotowanie jest naszą pasją i lubimy spędzać czas na wymyślaniu nowych dań, można uzupełnić tę kolekcję o nóż do filetowania (bardzo ostry, wąski), idealny do ryb i mięs; o nóż do mięsa, czyli kuchenny tasak (szeroki na około 15 cm), dzięki któremu możemy ładnie pokroić świeże mięso bez szarpania go, a także o siekacz do ziół (okrągły nóż, tzw. „łódka”, zakończony drewnianymi uchwytami po obu stronach), idealny do coraz chętniej hodowanych w naszych domach świeżych ziół.

 

Pamiętajmy, że dobry nóż to niestety dość drogi nóż. Warto zainwestować więcej w nóż Szefa Kuchni oraz nóż do pieczywa- tych z pewnością będziemy używać najczęściej. Troszkę tańszy może być już nóż uniwersalny czy do filetowania. Nóż w kuchni to podstawa, a uporządkowane i zadbane noże oraz ich odpowiedni dobór z pewnością ułatwią nam codzienne gotowanie. 

 

Bardzo duży wybór noży kuchennych znajdziesz w naszym sklepie tutaj.